Lázár János;Navracsics Tibor;Hódmezővásárhely;

Navracsics Tibor: Lázár János vagy nagyon pontosan megtanulta, hogy mit írt a tőle független újságíró vagy némi hatással bírt a névtelen szerkesztőségi cikk tartalmára

– Ha valakinek van valamilyen baja a másikkal, odamegy hozzá, vagy felhívja – szögezte le a közigazgatási és területfejlesztési miniszter, aki szerint az építési és közlekedési miniszter viselkedése az ügyben nem nevezhető olyan nagy „civil kurázsinak”.

– Ha valakinek van baja a másikkal, még ha nem egy pártból valók akkor is, de ha egy pártból valók akkor pedig különösen, akkor odamegy a másikhoz vagy felhívja a másikat – mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter péntek reggel Fiala János Keljfeljancsi című műsorában. Hozzátette, hogy a Lázár János nevéhez köthető Promenad úgy jelentetett meg cikkeket, hogy Lázár János semmilyen formában nem jelezte, hogy bármi problémája lenne vele.

Kitért arra is, hogy hétfőn odament Lázárhoz a Parlamentben, és megkérdezte erről. – Ekkor lezajlott egy beszélgetés, aminek a tartalma nagyjából megfelelt a Promenadon megjelent, névtelen szerkesztőségi cikk tartalmával. Innen gondolom tehát, hogy János vagy nagyon pontosan megtanulta, hogy mit írt a tőle független újságíró, vagy esetleg a névtelen szerkesztőségi cikk tartalmára némi hatással bírt – fogalmazott Navracsics.

Szavai szerint ő azzal nem tud mit csinálni, hogy Lázár János 2022 nyarán tartott egy demonstratíve közös sajtótájékoztatót Márki-Zay Péterrel, ahol megbeszélték, hogy fegyverszünet van, és együtt dolgoznak a város fejlesztésén. – Neki ezt minden további nélkül lehet – állapította meg, és azt mondta, ő 14 vagy 15 éve nem volt Hódmezővásárhelyen.

– Én innentől kezdve a magam részéről becsukom ezt a könyvet, vagy ezt a történetet

– szögezte le Navracsics Tibor. Hozzátette, talán az egész egy fél mondatot érne, ha a Promenad cikkek csak megjelentek volna. De – folytatta – azt, hogy a Facebookon egyes számítások szerint egymillió forintot költenek hirdetésre, és amikor erről kérdezik Lázár Jánost, ő azt mondja, forduljanak a szerkesztőséghez, nem nevezné olyan nagy „civil kurázsinak”.

Az ügy előzménye, hogy a hódmezővásárhelyi lap nemrég betámadta Navracsics Tibort, amiért állítólag túlságosan baráti kapcsolatot ápol Márki-Zay Péterrel. A Telex szerint A buzizó polgármester és az „európai fideszes” meleg kézfogásai című, február 17-én megjelent cikket öt különböző verzióban, több célcsoportnak is hirdeti a Promenad24 Facebook-oldala. De két másik cikkben is alaposan nekiment a lap névtelen szerzője a közigazgatási és területfejlesztési miniszternek.

A cikkek szerint Navracsics elárulta a kormányt és felrúgta a nemzeti minimumot azzal, hogy az elmúlt hetekben többször is kezet fogott Márki-Zay Péterrel. „Ha egy futballista az ellenféllel játszik össze, és látványosan saját kapujára támad, az bizony nem velünk van – jobban teszi, ha mezt cserél, vagy a partvonalon kívülre vonul” – üzente Navracsicsnak, de arra is emlékeztette a hódmezővásárhelyi polgármesterrel bratyizó minisztert, hogy „nem piszkítunk abba a tányérba, ahonnan eszünk”, és a Fidesz támogatói nem értékelik, ha valaki az ördöggel is képes cimborálni.

Lázár csütörtöki sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre azt mondta, egyetért azzal, amennyit látott ezekből a cikkekből.

„Hódmezővásárhelyen 2018 óta polgárháború zajlik, ahol a fideszesek úgy érzik, hogy őket a polgármester folyamatosan politikailag abuzálja, és ezért aztán rendkívül érzékenyek minden ilyen külső beavatkozásra” – fogalmazott a fideszes politikus, hozzátéve: megérti, hogy a helyi jobboldali közösség fel van háborodva, megbántva érzi magát, és nagyon érzékeny ebben a témában. „Jobb, hogy ha politikustársaim elkerülik Hódmezővásárhelyt a következő fél évben” – üzente.