Szijjártó Péter;vendégmunkások;Magyar Közlöny;tartózkodási engedély;Nagy Márton;

Idén maximum 65 ezer vendégmunkás jöhet 15 országból

Ez derül ki Nagy Márton és Szijjártó Péter miniszteri rendeletéből.

Több, egymással összefüggő szabályt tett közzé csütörtökön késő este a nemzetgazdasági, valamint a külgazdasági és külügyminiszter a vendégmunkások alkalmazásával kapcsolatban – vette észre a hvg.hu.

Nagy Márton rendeletéből az derül ki, hogy a 2024. évben munkavégzési célból kiadható foglalkoztatási célú tartózkodási engedélyek, valamint vendégmunkás-tartózkodási engedélyek „legmagasabb száma” 65 000, de ez úgy értendő, hogy ez a szám

„nem haladhatja meg a Központi Statisztikai Hivatal által mért, az e rendelet kihirdetését megelőző négy negyedévre vonatkozó üres álláshelyek átlagos számát”.

Arról pedig Szijjártó Péter adott ki miniszteri rendeletet, hogy vendégmunkás-tartózkodási engedéllyel mely harmadik országok (vagyis az Európai Gazdasági Térségen és még néhány külön szabályozott területen kívüli államok) állampolgára foglalkoztatható Magyarországon. Ezek a következők: Belarusz, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Fülöp-szigetek, Indonézia, Kazahsztán, Mongólia, Montenegró, Vietnám, Oroszország, Brazília, Georgia (azaz Grúzia), Kirgizsztán, Venezuela és Kolumbia.

Ehhez kapcsolódva Nagy Márton a szintén késő este megjelent Hivatalos Értesítőben utasítást adott ki azokról a szakmákról, amelyekre „harmadik országbeli állampolgár számára vendégmunkás-tartózkodási engedély nem adható ki”, erről itt írtunk bővebben.