nyomozás;halál;Alekszej Navalnijt;

Valóban fogolycsere készült Alekszej Navalnij kiszabadítására

A tárgyalások Alekszej Navalnij haláláig folytak, Vlagyimir Putyin orosz elnök tudott róluk.

A börtöntelepen elhunyt orosz ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij stábja, valamint a Bellingcat oknyomozó portál dolgozott egy az Oroszország, az Egyesült Államok és Németország közötti tárgyalás előkészítésén, amelyek célja Alekszej Navalnij szabadon bocsátása lett volna egy humanitárius fogolycsere keretében – közölte az emigrációban működő Meduza orosz ellenzéki portál Hriszto Grozev nyilatkozata alapján. A Bellingcat vezetője szerint a tárgyalások Alekszej Navalnij haláláig folytak. Vlagyimir Putyin pedig tudott a javaslatról.

Hriszto Grozev korábban nyilvános ígéretet tett az orosz ellenzéki vezér halála körülményeinek kiderítésére. A pénteki temetést követően az Oroszországban betiltott Dozsd TV-nek azt mondta, hogy a Navalnij halálával kapcsolatos nyomozás egy hónapon belül befejeződik. – Biztosan kiderül az igazság, és ez nem fog olyan sokáig tartani, mint legutóbb, most már nemcsak a mi csapatunk dolgozik, hanem sok más oknyomozó újságíró is, akiket Maria Pevcsik, a Navalnij-féle Korrupcióellenes Alapítvány elnöke koordinál. Segítjük egymást, megosztjuk egymással az információkat, és már több tízezer adatpont van. Biztos vagyok benne, hogy egy hónapon belül mindent kiderítünk.

A Putyin-rezsim által körözött bolgár újságíró vezette azt a csapatot, amely négy évvel ezelőtt azonosította a Alekszej Navalnij novicsok idegméreggel történt megmérgezése mögött álló orosz FSZB ügynököket. Elmondása szerint ez esetben is a mérgezés „nagyon valószínű” hipotézis.