temetés;Kreml;letartóztatások;Alekszej Navalnij;

Eltemették Alekszej Navalnijt, legkevesebb 45 embert őrizetbe vettek

Legutóbb a néhai ellenzéki vezető bebörtönzésekor demonstráltak ennyien Oroszországban, vállalva a hatalmi megtorlás kockázatát.

A szisztematikus megfélemlítés ellenére több ezren vettek részt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető Moszkva dél-keleti részén tartott temetésén. A szertartás masszív rendőri jelenlét kísérte, az OVD-Info emberi jogi megfigyelőcsoport szerint több mint 45 embert vettek őrizetbe Oroszország-szerte az eseménnyel összefüggésben - számolt be a BBC.

A temetés előtti gyászszertartásra csak egy kis csoport fért be a templomba, ők zömmel Navalnij rokonai voltak, köztük a szülei. Felesége, Julija Navalnaja - aki közös gyermekeikkel már külföldön él - úgy döntött, inkább nem utazik haza Oroszországba, mivel fennállt a veszélye, hogy akárcsak férjét azonnal letartóztatják az orosz hatóságok. Az özvegy videóüzenetben mondott köszönetet az elhunyt ellenzéki vezetőnek 26 évnyi közös boldogságukért. „Nem tudom, hogyan éljek nélküled, de igyekszem úgy tenni, hogy odafent te boldog és büszke legyél rám. Egy napon biztosan találkozunk” - fogalmazott.

Alekszej Navalnij testvére, Oleg holléte jelenleg ismeretlen, ő az Instagramon üzent elhunyt fivérének: „Aludj nyugodtan, testvér, és ne törődj semmivel” - írta.

A Kreml által kézivezérelt orosz sajtó természetesen nem számolt be a temetésről, így az eseményekről Navalnij stábja közvetített a YouTube-on. Vlagyimir Putyin továbbra is hallgat a témában, noha széles körben őt tartják a felelősnek legfőbb ellenfele haláláért, a többi között Julija Navalnaja is nyíltan arról beszélt, hogy gyilkosság történhetett. „A Kremlnek nincs mondanivalója” - rázta le a témát magáról Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

A temetésen való részvétellel járó nyilvánvaló kockázatok ellenére a tömeg skandálni kezdte az „Oroszország Putyin nélkül!”, a „Nem a háborúra!” és az „Oroszország szabad lesz!” rigmust. A BBC szerint az eseményen jelen volt számos külföldi méltóság is, többek közt az Egyesült Államok nagykövete is. Arról nincs információ, hogy magyar részről bárki tiszteletét tette-e, de kevéssé valószínű annak fényében, hogy Orbán Viktor a magyar Országgyűlésben a Putyin-rezsim elítélése helyett nyíltan sovinisztának bélyegezte Alekszej Navalnijt egy olyan kijelentés miatt, amelyért a néhai ellenzéki vezető 2023-ban bocsánatot kért.

A BBC szerint a temetés a legnagyobb demonstrációnak bizonyult Oroszországban az elmúlt három évben. Legutóbb Alekszej Navalnij letartóztatásakor kockáztatták meg ennyien, hogy utcára vonulnak a teljhatalmú rezsim elnyomása közepette. Az OVD-Info szerint a most letartóztatott minimum 45 emberből hatot Moszkvában, 18-at Novoszibirszkben, tízet Jekatyerinburgban, további tízet pedig a voronyezsi régióban vettek őrizetbe.