gyermekvédelem;szigorítás;ígéretek;pedofil-botrány;Belügyminisztérium;

Törvénymódosítást ígér a BM, az egyházi fenntartású gyermekotthonok vezetőinek is kötelezővé teszik a pszichológiai alkalmassági vizsgálatot

A vonatkozó előírásokat a tárca szerint egy, a parlamentnek hamarosan benyújtandó törvényben lehet csak szabályozni. Lapunk hétfői cikke szerint a már megjelent kormányrendelet is módosított egy törvényt.

Az állami gyermekvédelmi intézmények vezetőinek alkalmassági vizsgálatai rövidesen megkezdődnek; a kormányrendelet elsőként már hatályba lépett – írta hétfői közleményében a Belügyminisztérium (BM), gyakorlatilag reagálva a Népszava hétfői cikkére. A megjelent – a tárca ismertetése szerint már hatályba is lépett – kormányrendelet ismeretében ugyanis arról írtunk, hogy újra kivételezik az Orbán-kormány, egyházi fenntartású gyermekvédelmi intézmények vezetőinek nem kötelező a pszichológiai alkalmassági vizsgálat.

–  A gyermekvédelem területén feladatot ellátó állami szerveknél foglalkoztatottakra megállapított rendelkezések vonatkoznak a gyermekotthont működtető intézmény vezetőjére, a gyermekotthon vezetőjére, a nevelőszülői hálózatot működtető intézmény vezetőjére, a nevelőszülői hálózat szakmai vezetőjére, valamint a javítóintézet igazgatójára és otthonvezetőjére – közölte a BM. Hozzátették, a nem állami fenntartású gyermekvédelmi intézmények vezetőinek kötelező pszichológiai alkalmassági vizsgálatához törvénymódosítás szükséges, amit a kormány hamarosan beterjeszt az Országgyűlésnek.

Hétfői cikkünkben ugyanakkor Meleg Sándor, a Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete elnöke kifejtette, hogy a kormányrendelet is törtvényt módosított. Mint nyilatkozta, a Magyar Közlönyben közzétett módosítás a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényt írta át, így az csak a közalkalmazotti jogállású munkavállalókra érvényes.

 

A közalkalmazottak a gyermekvédelmi rendszerben az állami fenntartású, Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósághoz (SZGYF) tartozó intézményekben dolgoznak. A gyermekvédelmi törvény rendelkezése alapján a nem állami szektorra is ki lehetne terjeszteni a szabályozást, ám ez nem történt meg. Tavaly nyári adat alapján a gyermekotthonok 82 százaléka az SZGYF-hez köthető, 17 százaléka viszont egyházi, 1 százaléka egyéb nem állami fenntartású. Meleg Sándor szerint a nevelőszülői hálózatnál az egyházi, illetve egyházi kötődésű civil fenntartókhoz tartozik a férőhelyek 98,6 százaléka, állami működtetésű nincs is. Kiemelte azt is, hogy az intézményen belüli gyermekbántalmazások és abúzusok jelentős részét nem az igazgatók követik el.