Orbán-kormány;Európai Bizottság;Erasmus;

Különalku lehet az Erasmusról

Már csak néhány kérdésben kell megállapodni a 2022 végén felfüggesztett diákcsere program ügyében az Európai Bizottság és az Orbán-kormány között.

A modellt váltó egyetemek diákjai ősztől elbúcsúzhatnak az Erasmus+ programtól, ha a kormánynak záros határidőn belül nem sikerül megállapodnia az Európai Bizottsággal (EB) és a tagállamokkal a felsőoktatási intézményeket irányító alapítványi kuratóriumok átalakításáról. Az EB javaslatára az uniós pénzügyminiszterek 2022. decemberében határoztak úgy, hogy addig felfüggesztik a diákcsere program brüsszeli finanszírozását, amíg meg nem szűnik az alapítványi egyetemek vezető testületeire jellemző összeférhetetlenség. A döntés annak a csomagnak a része volt, amellyel egyben befagyasztottak 6,3 milliárd euró felzárkóztatási támogatást a rendszerszintű magyarországi korrupció miatt.

Az egyetemek túlnyomó többsége eddig nem érezte meg a tiltást, mivel érvényben voltak a korábban megkötött hosszú távú szerződéseik az EU-val. Idén szeptembertől azonban ezek kifutnak, így létfontosságú lenne, hogy az Orbán-kormány gyorsan teljesítse a zárolás feloldásához fűzött feltételeket.

Információink szerint már csak néhány kérdésben hiányzik a megállapodás az EB-vel, ezek közül a legfontosabb azt tartalmazná, hogy milyen szempontok alapján válasszák ki a kuratóriumi tagokat. Az erről szóló megegyezés megkönnyítené a többi – például a kinevezés időtartamára vonatkozó – vitás pont lezárását.

Egy tárgyalásokat ismerő forrás lapunknak „konstruktívnak” nevezte Bóka János EU-ügyi miniszter februári brüsszeli tárgyalásait. Az EU székhelyén arra várnak, hogy a kormány végre további konkrét törvényjavaslatokkal álljon elő az összeférhetetlenség megszüntetésére.

Megfigyelők szerint az uniós diákcsere programról azért is lehetne viszonylag hamar és a pénzügyi csomagról leválasztva, külön megállapodni, mert egy tiltás feloldásával járna, nem pedig befagyasztott források felszabadításával, ami felbőszítené az Európai Parlamentet

és magyarázkodásra kényszerítené az újraválasztására készülő Ursula von der Leyen bizottsági elnököt. EP-képviselők is szorgalmazzák, hogy a felek mielőbb találjanak megoldást a diákokat is büntető problémára.