Egyesült Államok;Joe Biden;Donald Trump;szuperkedd;Nikki Haley;

Donald Trump és Joe Biden magabiztos győzelmét hozta a szuperkedd, Nikki Haley a vermonti előválasztáson okozott meglepetést

Az Egyesült Államok 15 szövetségi államában döntöttek az elnökjelöltekről. Kalifornia, Alaszka és Utah államban tartott legtovább a szavazás.

Donald Trump korábbi amerikai elnök lett a szuperkedd győztese, miután a republikánus párti előválasztásokon csaknem mindenhol nyert elsődleges ellenfele, Nikki Haley volt ENSZ-nagykövet ellen. Utóbbi a vermonti előválasztáson aratott egy meglepetésszámba menő győzelmet – írja az NBC.

A hivatalban lévő demokrata amerikai elnök, Joe Biden Texasban, Virginiában és Észak-Karolinában is könnyedén nyert, de fő kihívója, Dean Phillips szűk pátriájának számító Minnesotában is győzedelmeskedett. Előzetes közlések alapján csupán egy helyen, az Egyesült Államokhoz tartozó csendes-óceáni szigeten, Amerikai Szamoán tartott jelölőgyűlésen maradt alul kihívójával szemben.

Bidennek a jelöltsége biztosításához 3934 delegáltból 1968-at kell megszereznie, ebből a legújabb eredmények alapján már 994-et tudhat maga mögött. Trumpnak 715 delegáltja van, miközben 1215-re van szüksége a republikánus jelöléshez.

Ők ketten győztek a demokrata, illetve a republikánus előválasztáson a legtöbb, republikánus oldalon 169 delegáltat küldő Kaliforniában is.

A szuperkedden az Egyesült Államok 15 szövetségi államában döntenek az elnökjelöltekről a pártok regisztrált választói. Kalifornia, Alaszka és Utah államban tartott legtovább a szavazás, ezért az eredmények ezekről a helyekről érkeznek a legkésőbb.

Az NBC News Exit Poll szerint azonban körülbelül 10 kaliforniai republikánus szavazóból 8 helyesli azt, ahogyan Trump elnökként ellátta a munkáját, ami hozzájárult ma esti győzelméhez. Az eredmények alapján a delegáltak számát tekintve a legfontosabb államban a magukat republikánusnak vallók 76 százaléka, és a nagyon konzervatívnak valló szavazók 92 százaléka támogatta őt. A függetlenek 68 százalékát és a mérsékeltek 59 százalékát is megnyerte.