ENSZ;Magyarország;önkormányzati választások;EP-választás;Volker Türk;

Aggódik a magyarországi választások miatt az ENSZ-főbiztos, aki az autokráciába és a tekintélyelvűségbe süllyedés jeleit fedezte fel

A polgári szabadságjogok csökkentek, miközben az igazságszolgáltatás gyengült, a média szabadsága pedig erodálódott – sorolta éves beszédében Volker Türk.

Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa éves beszédében olyan demokratikus és társadalmi problémákra hívta fel a figyelmet, amelyek számos európai országban jelen vannak, de a leghangsúlyosabban Magyarországot említette.

Az ENSZ legfőbb emberi jogi tisztviselője az Euronews beszámolója szerint figyelmeztetést adott ki a magyarországi választásokkal kapcsolatban, mondván, hogy az ország az autokráciába és a tekintélyelvűségbe süllyedés jeleit mutatja.

Kiemelte, hogy az autokrácia és a katonai puccsok a demokrácia tagadását jelentik. Szerinte minden választás – még a tökéletlen is – erőfeszítést jelent arra, hogy legalább formálisan elismerjük a demokráciára való egyetemes törekvést

Volker Türk azt mondta, hogy

bár a választások formális struktúrája még mindig létezik Magyarországon, a polgári szabadságjogok csökkentek, mivel a hatalom a kormány kezében összpontosult, miközben az igazságszolgáltatás gyengült, a média szabadsága pedig erodálódott.

Ezért aggodalmát fejezte ki a június 9-i önkormányzati és EP-választással kapcsolatban.

A cikk felidézi, hogy Magyarországon Orbán Viktor miniszterelnök 2010-es hatalomra kerülése óta folyamatosan szigorította hatalmát az ország felett. A belső ellenzék korlátozására irányuló különböző lépések mellett a kormányfő az EU-tól és a NATO-tól távolabbra, a tekintélyelvű rezsimekkel, köztük Oroszországgal és Kínával való együttműködés irányába terelte Magyarországot.

Különböző összeesküvés-elméletekre és megcáfolt állításokra is hivatkozott a nyugati vezetésű internacionalizmus és különösen a migráció elleni programja szolgálatában – fogalmazott.

Az ilyen elméleteket az ENSZ emberi jogi főbiztosa is célkeresztbe vette, megjegyezve, hogy ezek Európa-szerte felemelkedőben vannak. – Sok országban, köztük Európában és Észak-Amerikában is, aggodalommal tölt el (...) az összeesküvés-elméletek nyilvánvalóan növekvő befolyása, amelyek azon a hamis elképzelésen alapulnak, hogy a zsidók, muszlimok, nem fehér bőrű emberek és migránsok arra törekszenek, hogy „leváltsák” vagy elnyomják az országok kultúráját és népeit – mondta. Türk szerint

valójában egy befogadás elleni harc zajlik ezekben az országokban, amelynek ugyanúgy elszenvedői a nők és a LMBTQ+ közösség tagjai.

– A multikulturalizmus nem fenyegetés: ez az emberiség történelme, és mélyen hasznos mindannyiunk számára – hangsúlyozta az ENSZ emberi jogi főbiztosa.