hajók;szervezett bűnözés;szállítmányozás;kábítószerkereskedők;euromilliárdok;

A szervezett bűnözés drogbevételei az EU-ban elérik a 31 milliárd eurót

A kontinensen már társadalmi problémákat okoz a droghasználat, amiből évente több tízmilliárd eurós bevételhez jutnak a bűnszervezetek.

Az európai kábítószerpiac becsült kiskereskedelmi értéke legalább 31 milliárd euró volt a 2021-es adatok alapján – derül ki az európai rendőrségi együttműködési szervezet (Europol) és a Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontjának (EMCDDA) csütörtökön közzétett közös jelentéséből. Mint írják, a bűnüldöző hatóságok jelentős erőfeszítései ellenére a kábítószerek Európa-szerte továbbra is nagy mennyiségben állnak rendelkezésre.

A megállapítások szerint a bűnözői hálózatok egyre inkább a tengeren szállított nagyobb egyedi kábítószerszállítmányokat terjesztik, kihasználva a globális logisztikai csomópontokat. A folyamatosan lefoglalt nagy mennyiségű drog ellenére egyes esetekben még az illegális piac növekedése is tapasztalható. A három évvel ezelőtti adatok is megdöbbentők. A kannabisz kereskedeleme a legnagyobb forgalmat produkálta, és 12,1 milliárd eurós profitot hozott a bűnszervezeteknek. A kokain 11,6 milliárd eurós a heroin 5, 2 milliárd eurós  bevétellel zárt az európai drogpiacon. Az amfetaminok fogyasztását 90 tonnára becsülték.

– Egyre erősebbé válik a nemzetközi kábítószerkereskedelem hatása az európai társadalmak életére – figyelmeztetnek a jelentéstevők. Alexis Goosdee, a lisszaboni székhelyű EMCCDA igazgatója szerint az illegális kábítószerpiac aktívabb, mint valaha. Catherine de Bolle, a hágai székhelyű Europol vezetője kitért arra, hogy egyre több drogkereskedelemmel kapcsolatos erőszakos cselekmény történik az európai utcákon. – A bűnszövetkezetek megfertőzik közösségeinket, beleivódnak demokráciánk és gazdaságunk szövetébe, gyengítik a közintézményekbe vetett bizalmat, táplálják az erőszakot, és a függőség-szegénység körforgását hozzák létre – tette hozzá az uniós rendőrségi szervezet vezetője.