rendőrség;BRFK;kábítószer;Csepel;kikötő;banán;kokain;

Hatalmas mennyiségű, több mint 23 milliárd forintnyi kokaint találtak a csepeli szabadkikötőben

A kábítószer elrejtésére használt konténert Ecuadorban adták fel, és banánt szállítottak benne.

Több mint 23 milliárd forint utcai értékű kokaint foglaltak le a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) munkatársai egy csepeli telephelyen – írja a police.hu.

A közlemény szerint a rendőrségre még november 11-én hajnalban érkezett bejelentés egy, a csepeli szabadkikötőben ólálkodó maszkos férfiról. Az ismeretlen elmenekült, ugyanakkor a rendőrök megtalálták azt a hat méter magasan elhelyezett hűtőkonténert, amit megpróbált kinyitni. Az ebben kialakított rejtekhelyről 155 darab, egyenként körülbelül egykilós kábítószergyanús anyagot tartalmazó csomag került elő. A helyszínen folytatott szemle során alkalmazott tesztek kokaint mutattak ki.

A BRFK Kábítószerbűnözés Elleni Osztálya különösen jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer birtoklása miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen. A vegyészszakértő vizsgálata megerősítette, hogy

az összesen nettó 154,805 kilogramm lefoglalt anyag kokain, aminek feketepiaci értéke 23 milliárd 220 millió forintra tehető. Ez átlagos hígítással is annyi kábítószer, hogy életkortól függetlenül minden második fővárosi lakosra jutna egy adag.

A hatóanyagtartalom vizsgálata érdekében kirendelt vegyészszakértő azt is megállapította, hogy nagy tisztaságú kokaint foglaltak le.

Kiderült, hogy a kábítószer elrejtésére használt konténert Ecuadorban adták fel, és banánt szállítottak benne.

A szállítmány Mexikóba, majd hajóval Németországba érkezett, onnan pedig vasúton jutott Magyarországra 2023. november 8-án, ahol kirakodták a banánt.

A nyomozók minden részletre kiterjedő adatgyűjtést folytatnak Magyarországon, és felvették a kapcsolatot több külföldi hatósággal, köztük az amerikai kábítószerellenes ügynökséggel, a DEA-vel is.

Ezen az óriási drogfogáson túl a BRFK 2023-ban összesen körülbelül 406 millió 209 ezer forint utcai értékű kábítószert vont ki a feketepiaci forgalomból, közte 2,775 kiló kokaint, 4,55 kiló amfetamint, 76,21 kiló (továbbá 138 tő) marihuánát, és 96 személyt fogott el kábítószer-kereskedelem gyanúja miatt.