Orbán Viktor;Florida;Egyesült Államok;Donald Trump;

Orbán Viktor és Donald Trump egyetértett abban, hogy akkor lesz béke, ha a világnak olyan vezetői lesznek, mint ők

A magyar kormányfő kiemelte, hogy a volt amerikai elnök tiszteletet parancsolt a világban, ezzel pedig megteremtette a béke feltételét. Donald Trump pedig úgy vélte, Orbán Viktornál nincsen se jobb, se okosabb vezető.

Orbán Viktor miniszterelnök szombat reggel egy Facebook-videóban arról számolt be, a Donald Trump volt amerikai elnökkel folytatott péntek egyeztetésen egyetértettek abban, hogy akkor lesz béke, ha lesznek a világnak olyan vezetői, akik békét akarnak. Ő pedig – folytatta – büszke arra, hogy Magyarország ezek közé az országok közé tartozik.

A kormányfő szerint a volt amerikai elnökkel abban is egyetértettek, hogy az amerikai-magyar gazdasági kapcsolatokban még sok lehetőség van.

– Bár a kereskedelmi forgalmunk meghaladta a kilencmilliárd dollárt, itt nem akarunk megállni, ha az elnök úr visszatér, akkor újabb lendületet fogunk adni az amerikai-magyar kereskedelmi kapcsolatoknak – fejtegette a miniszterelnök.

Megismételte, hogy Donald Trump „a béke elnöke volt”, tiszteletet parancsolt a világban, és ezzel megteremtette a béke feltételét. – Az elnöksége alatt béke volt a Közel-Keleten, és béke volt Ukrajnában is. Ma sem lenne háború, ha még mindig ő lenne az Egyesült Államok elnöke – ismételte .

Videóját azzal zárta, hogy kiemelte, az Egyesült Államokban a kampány gőzerővel zajlik, „sőt, rohan előre”. Az amerikaiak dolga – folytatta – hogy meghozzák a maguk döntését, „nekünk, magyaroknak meg az a dolgunk, hogy valljuk be őszintén: jobb lenne a világnak, és jobb lenne Magyarországnak is, ha Donald Trump elnök úr visszatérne”.

Hasonlóan dicsérő szavakkal illette Donald Trump is a magyar miniszterelnököt, amikor azt mondta,

„senki nem okosabb vagy jobb vezető Orbán Viktornál... Nem egy ellentmondásos figura, mert azt mondja, »így lesz«, és ennyi... Ő a főnök”.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke korábban az MTI-vel közölte, hogy az Orbán Viktor vezette magyar delegáció – amelyben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is helyet kapott – helyi idő szerint délután 5 órakor – közép-európai idő szerint este 11 órakor – érkezett a helyszínre, ahol egy órán keresztül tárgyalt Donald Trumppal és munkatársaival. A megbeszélés után közös vacsorával és koncerttel folytatódott a program.

A CNN egyik forrása az eseményt napirend nélküli „társadalmi találkozóként” jellemezte, míg valaki más azt emelte ki, hogy barátságosan zajlott. A lap szerint a rendezvényen egy tribute zenekar lépett fel.

Ez a harmadik alkalom, hogy Orbán Viktor kétoldalú találkozót tarthatott Donald Trumppal az Egyesült Államokban. Először Orbán Viktor tett eleget egy akkori fehér házi meghívásnak 2019. május 13-án , aztán 2022. augusztus 2-án ültek le tárgyalni a volt amerikai elnöknek a New Jersey-i Bedminsterben fekvő kúriáján.

Orbán Viktort – aki egy korábbi Facebook-posztban a „Béketeremtők” felkiáltással adott hírt a találkozóról – nem a jelenlegi elnök, Joe Biden hívta meg az Egyesült Államokba, és nem is találkozott senkivel a washingtoni demokrata adminisztráció magas rangú politikusai közül. Biden egyébként pénteki beszédében közölte, Orbán világosan megmondta, nem hiszi, hogy a demokrácia működik, és szerinte arra számít, hogy teremthet egy diktatúrát. – Én szívesebben látok egy olyan jövőt, amikor a demokrácia védelmére kelünk ahelyett, hogy korlátoznánk – jelentette ki.