közvélemény-kutatás;Republikon Intézet;pártpreferenciák;kegyelmi botrány;

Többéves mélypontjára esett a kegyelmi botrány után a Fidesz népszerűsége, de az ellenzék ebből nem igazán profitált

Egyedül a Momentum erősödött minimálisan a januári felméréshez képest. Csökken a bizonytalanok aránya.

A vártnál is jobban megtépázta a Fidesz-KDNP népszerűségét a kegyelmi botrány, egy hónap alatt több mint 325 ezer választó hagyta ott a kormánypártokat. Az ellenzék azonban ebből a válságból sem tudott profitálni, egyedül a Momentum erősödött minimálisan a januári felméréshez képest – derült ki a Republikon Intézet februári pártpreferencia-kutatásából, amit elsőként a Telex ismertetett.

Február elején jelent meg az első cikk a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatóját fedező Kónya Endre kegyelméről. Nyolc nap múlva lemondott Novák Katalin a köztársasági elnöki posztról, és visszavonult a közélettől a Fidesz EP-listavezetője, Varga Judit is.

A közvélemény-kutatás alapján egy hónap alatt 6 százalékpontot zuhant a Fidesz népszerűsége a pártválasztók körében:

januárban még 43 százalékra mérte a Republikon Intézet a Fidesz-KDNP támogatottságát, ám a kegyelmi botrány kitörése után pár héttel már csak a pártválasztók 37 százaléka mondta azt, hogy a Fidesz-KDNP-re szavazna egy most vasárnapi választáson.

Ez több, mint két éves negatív csúcsot jelent. Viszonyításképpen tavaly februárban még 47 százalékon állt a kormánypártok támogatottsága, azaz egy év alatt 10 százalékpontot, több mint félmillió szavazót vesztettek.

A teljes népesség körében, bár még hibahatáron belül, de 2 százalékponttal csökkent a kormánypártok népszerűsége januárhoz képest, ez is évek óta nem látott mélypontot jelent. Egy most vasárnapi választáson a magyar népesség alig több mint negyede (26 százalék) támogatná csak a kormánypártokat.

A legtöbb ellenzéki pártnak ugyanakkor egyáltalán nem vagy csak alig nőtt a támogatottsága a kegyelmi botrány után, a Republikon elemzése szerint összességében hibahatáron belüli változások mérhetők:

 • a DK támogatottsága a teljes népesség körében változatlanul 12 százalék, a legerősebb ellenzéki párt tavaly augusztus óta nem tudott elmozdulni innen. A pártválasztók körében még csökkent is a DK népszerűsége, két százalékponttal (19-ről 17-re).

 • egyedül a Momentum tudott profitálni a kegyelmi botrányból. Még ha csak hibahatáron belül is, de a teljes népesség körében 1 (6 százalék), a pártválasztóknál 2 százalékpontot (9 százalék) erősödött az ellenzéki párt.

 • három hónappal az EP- és önkormányzati választás előtt fej fej mellett áll a Momentum és a Mi Hazánk Mozgalom, utóbbi hónapok óta változatlanul 6 és 9 százalékos támogatottsággal bír a teljes népesség és a pártválasztók körében.

 • a teljes népesség körében 6 százalékponton áll a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is, amely 1 százalékpontot tudott erősödni januárhoz képest. A pártválasztók között változatlanul 8 százalék a XII. kerületi polgármester-jelöltségtől vasárnap visszalépő, majd este a párt-társelnökségről is lemondó Kovács Gergőék támogatottsága.

 • februárban az MSZP is változatlanul 3 és 5 százalékon állt a teljes népesség és a pártválasztók körében, ami még éppenhogy a parlamenti küszöb felett van.

 • az LMP népszerűsége a teljes népesség körében 2-ről 3 százalékra nőtt, a pártválasztóknál azonban 4 százalékon maradt.

 • a Jobbik-Konzervatívok a teljes népesség és a pártválasztók körében is hibahatáron belül, 1-1 százalékponttal erősödött.

 • tapodtat sem tudott elmozdulni januárhoz képest a Párbeszéd-Zöldek, Karácsony Gergely pártjára a teljes népesség 2, a pártválasztók 3 százaléka szavazna egy most vasárnapi választáson.

Februárban először mérte a Republikon Intézet az elmúlt hónapokban feltűnt új pártokat, amelyek már bejelentették indulásukat a júniusi EP-választáson. Az válaszok alapján

 • a volt MSZP-s Mesterházy Attila tavaly áprilisban indított és azóta szinte teljesen láthatatlan Szocialisták és Demokraták pártja 1 százalékon áll a teljes népesség és a pártválasztók körében,

 • csakúgy, mint a Jakab Péter-féle Nép Pártján,

 • míg a Vona Gábor nevével fémjelzett Második Reformkor és Márki Zay Péter Mindenki Magyarországa Néppártja 0 százalékos támogatottságot tudott csak felmutatni.

Tavaly augusztusban volt utoljára olyan alacsony a bizonytalanok aránya, mint az utóbbi hetekben, a januári 34 százalékról 29 százalékra csökkent februárban azok aránya, akik nem találnak pártot maguknak.