Oscar-díj;Szegény párák;Mihalek Zsuzsa;

Több száz magyar kollégájának köszönte meg az Oscar-díját Mihalek Zsuzsa

„Ha személyesen kint lettem volna, akkor a közvetítés még most is tartana.”

Facebook-oldalán mondott köszönetet több száz magyar kollégájának Mihalek Zsuzsa, a Szegény párák díszletberendezője, aki helyi idő szerint vasárnap Oscar-díjat kapott a legjobb látványterv  kategóriában Shona Heath és James Price brit látványtervezővel együtt.

„Szeretném megköszönni ezt a rengeteg gratulációt, ha személyesen kint lettem volna, akkor a közvetítés még most is tartana, mert köszönetet mondanék a több száz magyar kollégámnak, akikkel együtt dolgozhattunk ebben a tényleg fantasztikus filmen” – írta Mihalek Zsuzsa.

James Price mondta is, sajnálják, hogy Mihalek Zsuzsa nem volt velük Los Angelesben, de őszintén szólva ezen nem lepődött meg. „A személyiségéből adódik, hogy szeret inkább a háttérben maradni, visszahúzódó szakember. Sokáig hezitált azon, hogy eljöjjön-e a gálára. Többször beszéltünk erről. Végül úgy döntött, hogy nem szeretne részt venni az Oscaron, mert egy ilyen esemény nem igazán az ő közege” – fogalmazott.

Mihalek Zsuzsa korábban dolgozott a Csinibaba, a Werckmeister harmóniák, az Argo című filmen, de olyan Magyarországon forgatott nemzetközi produkciókon is, mint az Atomszőke vagy a Suszter, szabó, baka, kém. A Jorgosz Lanthimosz rendezte Szegény párákért korábban a brit filmakadémia, a BAFTA díját is megkapta.

A Szegény párák – amelyet Budapesten forgatták, hazai koproducere Kemény Ildikó, és több száz magyar szakember dolgozott rajta – tizenegy jelöléséből végül négy kategóriában kapta meg az Oscar-díjat, az egyik pedig az este legnagyobb meglepetését okozta, Emma Stone lett ugyanis a legjobb színésznő, szemben az esélyesnek tartott Lily Gladstone-nal, aki a kategóriában a legjobbnak bizonyult a Golden Globe-on és a SAG színészszakszervezet díjkiosztóin. 

A film operatőre, Robbie Ryan nemrég exkluzív interjút adott a Népszavának.