Fidesz;gyermekvédelem;Balog Zoltán;belvárosi önkormányzat;bicskei gyermekotthon;Kónya Endre;kegyelmi botrány;

Újabb pozíciót bukhat Balog Zoltán, a lemondását követelik a belvárosi pénzosztó alapítvány éléről

A református püspök úgy bukott a kegyelmi botrány kirobbanása után, hogy azért megtartott néhány pozíciót. Úgy tűnik, a belvárosi önkormányzat közalapítványának kuratóriumi elnöki tisztségéhez is ragaszkodik.

Hiába követelik a belvárosi ellenzéki képviselők Balog Zoltán református püspök távozását az V. kerületi önkormányzat által életre hívott Belváros-Lipótváros Egyházi Épületekért Közalapítvány kuratóriumának éléről. Távozását azért tartják indokoltnak, mert Balog Zoltán támogatta Novák Katalin államfőt abban, hogy kegyelmet adjon a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatójának szexuális bűncselekményeit eltussoló Kónya Endrének.

Balog Zoltán zsinati elnöki tisztéről ugyan lemondott, de továbbra is püspökként vezeti a Dunamelléki Református Egyházkerületet, és úgy tűnik, hogy a belvárosi önkormányzat közalapítványának kuratóriumi elnöki pozíciójához is ragaszkodik. A Tiéd a Belváros ellenzéki frakció lassan egy hónapja követeli Balog lemondását, mindhiába. (A Fővárosi Törvényszék hétfői „utolsó adatállapota” szerint továbbra is Balog az alapítvány kuratóriumi elnöke.)

„Az egész országot megrázó botrányban egyértelműen bizonyítást nyert Balog Zoltán érintettsége: videoüzenetben ismerte el, hogy támogatta a pedofil bűnöző bűnsegédjének kegyelmi kérvényét. Számunkra egyértelmű: Balognak ezek után semmi keresnivalója Belváros-Lipótváros közéletében. Követeltük a lemondását a Belváros-Lipótváros Egyházi Épületekért Közalapítvány kuratóriumának elnöki tisztségéről, a polgármesterhez is levélben fordultunk az ügyben, de tudomásunk szerint még mindig ő a kuratórium elnöke, ami felháborító.

A képviselő-testület elé terjesztjük a visszahívásáról szóló javaslatunkat, delegáltunk, Bródy Gábor pedig a méltatlan helyzet fennállásáig nem vesz részt a kuratórium munkájában” 

– válaszolta a Népszava kérdésére Kovács Alex Gábor az ellenzéki Tiéd a Belváros-frakció vezetője, aki polgármesterjelöltként indul a következő önkormányzati választáson. A politikus szerint a kerület polgármesterének,

a kormánypárti Szentgyörgyvölgyi Péternek a következő testületi napirendre kell tűznie az erről szóló javaslatukat, így a kerületi fideszeseknek színt kell vallaniuk az ügyben.

A közalapítványt Belváros-Lipótváros képviselő-testülete alapította 25 millió forintos induló vagyonnal, azzal a céllal, hogy ezzel is elősegítsék a kerület területén lévő egyházi épületek rehabilitációját. A kerület a beszámolók tanúsága szerint azóta is évi 29.750.000 forinttal támogatja a közalapítványt, amelynek nincs is más bevétele. A pénzt pályázat alapján osztják szét a kerületben működő egyházak között. A kuratórium elnöke több éve Balog Zoltán, tagjai egyházi és önkormányzati delegáltak, utóbbiak között a polgármester testvére Szentgyörgyvölgyi Gábor fideszes önkormányzati képviselő is.

A kerület fideszes vezetése megkeresésünkre közölte, hogy a kuratórium tagjai külön díjazás nélkül végzik a tevékenységüket. Majd azt írták: „A kuratórium elnökének lemondását a soron következő testületi ülés hivatott tárgyalni.” Azt ugyanakkor nem pontosították, hogy ez azt jelenti, Balog lemondott, vagy pedig visszahívnák tisztségéből.