önkormányzati választások;Nemzeti Választási Iroda;EP-választások;

Már kérhetik nyilvántartásba vételüket a jelölőszervezetek a júniusi választásokra

A választópolgárok április 4-étől tudják benyújtani a választással kapcsolatos kérelmeiket.

A jelölőszervezetek már kérhetik nyilvántartásba vételüket a júniusi választásokra a területi és a fővárosi választási bizottságoknál, valamint a Nemzeti Választási Bizottságnál – közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI).

Mint megírtuk, Sulyok Tamás köztársasági elnök június 9-ére írta ki az Európai Parlament tagjainak és a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választásának időpontját. A Nemzeti Választási Iroda felidézte, a június 9-i voksoláson egy napon, közös eljárásban választják meg az európai parlamenti képviselőket, az önkormányzati képviselőket és polgármestereket, valamint a nemzetiségi önkormányzatok képviselőit. Az öt évvel ezelőtt megválasztott, jelenleg is hivatalban lévő önkormányzati képviselők és településvezetők megbízatása nem szűnik meg a mostani választással, az október 1-jéig tart.

Az NVI közölte, a választópolgárok április 4-étől tudják benyújtani a választással kapcsolatos kérelmeiket, mint az átjelentkezési kérelem, mozgóurna iránti kérelem, továbbá az EP-választás tekintetében külképviseleti szavazás iránti kérelem.

Az EP-, önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás kampánya április 20-án kezdődik meg, a jelölőszervezetek és a jelöltté válni kívánó választópolgárok ettől a naptól kezdve gyűjthetik a jelöltséghez szükséges ajánlásokat.

Az európai uniós állampolgárok május 24-én 16 óráig kérhetik felvételüket a névjegyzékbe, amennyiben az Európai Parlament magyar képviselőire szeretnének szavazni. A magukat a 13 magyarországi nemzetiség valamelyikéhez tartozónak valló választópolgárok május 31-én 16 óráig kérhetik felvételüket a nemzetiségi névjegyzékbe, hogy szavazhassanak a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán.

Azok a magyar állampolgárok, akik sem Magyarországon, sem az Európai Unió más tagállamában nem rendelkeznek lakcímmel, legkésőbb május 15-én 16 óráig kérhetik névjegyzékbe vételüket, és sikeres regisztrációjukat követően levélben szavazhatnak.

Az NVI kiemelte, a választással kapcsolatos valamennyi kérelem benyújtható a https://www.valasztas.hu/ugyintezes internetes aloldalon, illetve személyesen vagy kézbesítési meghatalmazott útján bármelyik helyi választási irodában.

A választások lebonyolításában hozzávetőleg kilencvenezer bizottsági tag, húszezer választási irodai munkatárs és körülbelül nyolcszáz külképviseleti választási irodai tag vesz részt. A szavazás során a 21 magyar európai parlamenti képviselő mellett megválasztják Budapest főpolgármesterét, a 3177 polgármestert, körülbelül 16 500 települési, 432 vármegyei és 33 fővárosi önkormányzati képviselőt. A választásokra várhatóan 33,9 millió szavazólap készül.

Az NVI közölte, hogy a kampány kezdetével, április 20-ával megszakad a Lukács László György által, a gazdasági kamarai hozzájárulással kapcsolatban kezdeményezett népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtése. A népszavazásról szóló törvény szerint az országgyűlési képviselők, az Európai Parlament tagjai, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők általános választásának napját megelőző ötvenedik nap és a szavazást követő harmincadik nap között szüneteltetni kell az aláírásgyűjtést.