Szijjártó Péter;Egyesült Államok;demokrácia;Joe Biden;David Pressman;

David Pressman örömmel vette, hogy Szijjártó Péter bekérette, és szívesen vitatta meg a magyarországi demokrácia helyzetét

Az amerikai magyar nagykövetet Joe Biden Magyarországgal kapcsolatos kijelentései miatt rendelte be a külügyminiszter.

Közleményben erősítette meg az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter kedd délelőtt sürgős megbeszélésre bekérette David Pressman amerikai magyar nagykövetet Joe Biden Magyarországgal kapcsolatos kijelentései miatt. „Pressman nagykövet úr mindig üdvözli a lehetőséget, hogy megvitathassa szövetségesünkkel a magyarországi demokrácia helyzetét” – tudatta a nagykövetség szóvivője.

Szijjártó Péter az ATV kérdésére számolt be arról, hogy berendelte Pressmant. Korábban ugyanis Joe Biden amerikai elnök úgy fogalmazott Donald Trumpról: „tudják, kivel találkozik ma [Donald Trump] Mar-a-Lagóban? A magyarországi Orbán Viktorral, aki világosan megmondta, nem hiszi, hogy a demokrácia működik, és arra számít, hogy teremthet egy diktatúrát. Én szívesebben látok egy olyan jövőt, amikor a demokrácia védelmére kelünk ahelyett, hogy korlátoznánk”.

A külügyminiszter leszögezte, „ilyen hazugságokat nem vagyunk kötelesek elviselni senkitől, akkor sem, ha az adott személy éppenséggel az Egyesült Államok elnöke”. Mint mondta, Magyar Levente miniszterhelyettes ma fogadta David Pressmant, és azt kérte tőle, mutassa meg azt az idézetet hellyel és időponttal, ahol a miniszterelnök azt mondta volna, amit Joe Biden neki tulajdonított. Szijjártó kiemelte, hogy ilyen nyilvánvalóan nem hangzott el, ezért érdemi választ erre nem tudnak kapni.

Szijjártó azt mondta, a nagykövet megnyilatkozása, miszerint az a hivatalos amerikai pozíció, hogy Magyarországon diktatúrát építenek, rendkívüli módon megnehezíti a kétoldalú kapcsolatokat, ugyanis ezzel nem a kormányt sértik meg, hanem az országot. A miniszterelnök és a kormány ugyanis nem véletlenszerű sorsolásnak köszönhetően vezeti az országot, hanem az emberek választása alapján.