gyermekvédelem;Terézváros;önkormányzati lakás;VI. kerületi önkormányzat;bicskei gyermekotthon;Utcáról Lakásba Egyesület;

Két önkormányzati lakást biztosít a bicskei áldozatoknak Terézváros

Erről szerdán döntött egyhangúlag a VI. kerületi képviselő-testület, miután rendkívüli ülést hívott össze a polgármester.

Két önkormányzati lakást biztosít Terézváros a bicskei gyermekbántalmazás áldozatainak – erről szerdán döntött egyhangúlag a VI. kerületi képviselő-testület, miután Soproni Tamás polgármester rendkívüli ülést hívott össze, hogy minél előbb segítséghez jussanak a fiatalok, és az Utcáról Lakásba! Egyesülettel (ULE) együttműködve bekerülhessenek egy mentorálási programba is.

A terézvárosi önkormányzat közleményében kiemeli, az elmúlt hetekben az egész ország szembesülhetett azzal, hogy milyen nehéz, olykor megrázó körülmények között élnek az állami gondoskodás alatt álló gyerekek. A gyermekvédelmi rendszer gyengeségei a bicskei gyermekotthonban történt pedofilbotrány miatt kerültek reflektorfénybe, ám a bántalmazásokon, erőszakon kívül számos más rendszerszintű probléma is van.

„Ezeket a fiatalokat a gyermekvédelmi rendszer sorsára hagyta már a gyermekotthonban. Miután kikerültek az otthonból, sorsukra hagyta őket a szociális ellátórendszer is. Senki nem készítette fel őket az önálló életre, emiatt szinte azonnal nehéz körülmények közé kerülnek vagy az utcán élnek”

– hangsúlyozta Soproni Tamás. Hozzátette, ez nem egyéni, hanem társadalmi probléma. „Ebben a helyzetben kötelességünk szerepet vállalni annak érdekében, hogy a fiatalok legalább esélyt kapjanak a rendezett életre” – fogalmazott a polgármester.

Az Utcáról Lakásba! Egyesület a közelmúltban modellprogramot indított volt állami gondozottak részére, melynek során gondoskodik a lakhatásukról, valamint szociális és mentális támogatást nyújt a fiatalok számára. A közlemény szerint a terézvárosi önkormányzat ehhez a programhoz csatlakozik a lakások és a bérlőkijelölési jog biztosításával, valamint azzal, hogy az egyesület mentorprogramját is támogatja.