Európai Bizottság;államosítás;kötelezettségszegési eljárás;meddőségi centrum;

Kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a meddőségi centrumok államosítása miatt az Európai Bizottság

Az indoklás szerint a szabályozás annak ellenére korlátozza az orvosilag asszisztált reprodukciós eljárásokhoz való hozzáférést, hogy az ilyen szolgáltatások kínálata már eddig is sokkal szűkebb volt, mint más, hasonló méretű tagállamokban.

Kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a meddőségi centrumok államosítása miatt az Európai Bizottság.

A magyar kormány az állami tulajdonban lévő vagy állami ellenőrzés alatt álló szolgáltatókra korlátozta az orvosilag asszisztált reprodukciós szolgáltatások nyújtásának jogát – írja közleményében az uniós testület, hozzátéve, a magyar jogszabályok módosításával a külföldi magánszereplők számára kiadott valamennyi engedély érvényét vesztette.

Az Európai Bizottság úgy véli, az intézkedés sérti az Európai Unió működéséről szóló szerződésnek (EUMSZ) a letelepedés szabadságára vonatkozó 49. cikkét.

„A magyar szabályozás annak ellenére korlátozza az orvosilag asszisztált reprodukciós eljárásokhoz való hozzáférést, hogy az ilyen szolgáltatások kínálata már eddig is sokkal szűkebb volt, mint más, hasonló méretű tagállamokban”

– hangsúlyozza a testület.

Az Európai Bizottság közölte, megítélése szerint az említett korlátozás nem igazolható semmilyen közérdekű céllal. Ezért felszólító levelet küldött Magyarországnak,

a magyar kormánynak pedig két hónapja van arra, hogy válaszoljon a levélre, és orvosolja a felvetett hiányosságokat.

Ennek hiányában az Európai Bizottság – a kötelezettségszegési eljárás következő lépéseként – indokolással ellátott vélemény küldéséről határozhat.

A kabinet 2019 után fokozatosan vette át az irányítást a lombikszektorban. Első lépésként 2019-ben hat, addig magánkézben lévő intézményt vontak állami irányítás alá, majd 2021 nyarán az Országgyűlés elfogadta azt a törvényt is, amely kimondta, 2022. július 1-étől kizárólag állami meddőségi klinikákon kezelhetők az erre jogosult nők.

A lépés mellett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető és Novák Katalin volt családügyi miniszter korábban egyaránt azzal érvelt, hogy a döntéssel átláthatóbb lesz a klinikák finanszírozása. Az intézményeket Gulyás azzal vádolta, hogy visszaélnek az állami forrásokkal, miközben állami támogatást a működő magánklinikák egyike sem kapott.