Karácsony Gergely;Rákosrendező;mini-Dubaj;

Karácsony Gergely második budapesti lakógyűlést hirdetett a mini-Dubaj miatt

Az első lakógyűlés erősen hajazott egy ellentétes előjelű nemzeti konzultációra.

A főváros vezetése a leghatározottabban ellenzi, hogy a Rákosrendező területén megvalósuló fejlesztéseket ilyen jogi formában valósítsa meg a kormány - mondta sajtótjákoztatóján Karácsony Gergely főpolgármester, hozzátéve, hogy a kormány szerinte a külföldi magánérdekeket a magyar közérdek elé helyezi.

Karácsony Gergely szerint a jelenleg tervezett beruházásnak van már egy komoly negatív példája Belgrádban, azt egy „urbanisztikai rémálomnak” nevezte. 

Az idő előrehaladtával ráadásul a szerb államnak és a szerb adófizetőknek egyre többet kell fizetnie a projektért. Nyomasztó, igénytelen, túlépített, a város klímájára katasztrofális beruházás valósult meg szerinte, ami ellen a belgrádi ellenzék tiltakozott is és csak a leutóbbi választási csalások akadályozták meg, hogy átvegyék a város irányítását.

A főpolgármester szerint nem az a kérdés, hogy kell-e fejlesztés megvalósítani Rákosrendezőn. Budapestnek vonzó, minőségi lakóhelyeket kell biztosítania, ezért fejlesztésekre szükség van, és több közberuházással is egyetértenek, például a kisföldalatti meghosszabbításával. De ki kellene inkább találni egy saját projektet és ahhoz keresni nemzetközi beruházót. Az szerinte egy rossz irány, hogy előbb van meg a beruházó, és utána a beruházó diktál a közérdek helyett.

Karácsony Gergely elmondása szerint a fővárosi vezetés egy parkvárost szeretne inkább a Rákosrendezőre. Ha azonban a város legfontosabb rozsdaövezetét elrontják, akkor szerinte más területekre is ez a sors várhat. Karácsony felidézte Lázár János szavait, amikor arról beszélt, hogy olyan beruházás nem lesz, amit a fővárosiak nem akarnak. Erre hivatkozva a főpolgármester meghirdette a második budapesti lakógyűlést, ahol a Rákosrendezőre tervezett beruházás „egyes aspektusairól” mondhatják el a véleményüket.

Karácsony szerint ahogy a Fudan-beruházás ellen is sikerült fellépni, úgy ezt is megpróbálják meghiúsítani. Ha lesz fejlesztés Rákosrendezőn, akkor csak olyan fejlesztés valósulhat meg, ami a budapestiek érdekeit szolgálja - jelentette ki a főpolgármester.

Mint ismeretes, az első budapesti lakógyűlést a fővárosi vezetés egyebek közt a Lánchíd autósforgalmával, valamint a Budapestet érő kormányzati forráselvonásokkal kapcsolatban tartotta, a bírálatok szerint ugyanakkor a kérdések színvonala és stílusa erőteljesen hajazott az Orbán-kormány nemzeti konzultációinak módszereire.