megállapodás;Szijjártó Péter;Egyesült Arab Emírségek;Rákosrendező;mini-Dubaj;

Szijjártó Péter bejelentette: aláírta a mini-Dubajról szóló megállapodást

A tárcavezető szerdán az Egyesült Arab Emírségek külkereskedelmi miniszterével, Táni bin Ahmed al-Zejudival közösen tartott sajtóértekezletet, ahol egyebek mellett azt taglalta, miért tesz jót a projekt Budapest fejlődésének.

Megállapodás született Magyarország és az Egyesült Arab Emírségek között a gazdasági együttműködésről, amelynek keretében ötmilliárd eurós óriásberuházással új városrész épülhet a Rákosrendező vasútállomás környékén – jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az Egyesült Arab Emírségek külkereskedelmi miniszterével, Táni bin Ahmed al-Zejudival közösen tartott sajtóértekezletén a két ország közötti gazdasági együttműködésről szóló megállapodás aláírását követően arról beszélt, mindig fontos két ország gazdasági együttműködésében, hogy legyen egy zászlóshajó projekt. Ez esetben ez egy új budapesti városrész megépítése lehet egy kifejezetten romos területen. Így aláírták a megállapodást, amely keretet ad az Eagle Hills ingatlanfejlesztő óriásvállalat komplex fejlesztési tervének a Rákosrendező pályaudvar környékén.

„Ez egy ötmilliárd eurós beruházás. Ennek nyomán egy új városrész, egy új városnegyed valósul meg a Rákosrendező vasútállomás környékén, illetve a körülötte elterülő elhagyott, romos ipari területeken”

– mondta a külügyminiszter.

Szerinte „ez a hatalmas városfejlesztési projekt új lendületet ad nem csak a két ország együttműködésének, de Budapest fejlődésének is, hiszen nem csupán új, modern városnegyed épül, hanem komplex turisztikai, gazdasági, üzleti és sportfunkciókkal rendelkező nagy városfejlesztési beruházás történik”. Abban is bízik, hogy ez a hatalmas beruházás megnyithatja az utat majd a modern iparágakban működő, többi emírségekbeli vállalat előtt is, hogy Magyarországra egy vonzó beruházási célpontként tekintsenek – fejtegette Szijjártó.

Ahogy arról a Népszava január első napjaiban beszámolt, a MÁV már tavaly ősszel megkezdte a bérlőkkel az egyeztetést, amelyen mindenkivel közölték, hogy a bérleti szerződéseket felmondják és felszólították a bérlőket, hogy március végéig, de legkésőbb augusztus elejére költözzenek ki, mert rendezik és beépítik a területet. Az ÉKM februárban adta ki a hivatalos közleményt arról, hogy utasította a felügyelete alá tartozó MÁV főigazgatóságát, hogy mondja fel a Rákosrendező területét érintő bérleti és egyéb használati szerződéseket, felszólítva az érintetteket az ingatlanok átadására. Ezzel párhuzamosan megkezdte az engedély nélkül felhúzott ingatlanok kiürítését is. Az RTL Híradó keddi riportja szerint Zuglóban több család 30 napot kapott a kiköltözésre, miután a MÁV felmondta a bérleti szerződésüket.

Az ingatlanfejlesztést várhatóan kiemelt állami beruházássá nyilvánítja a kormány, ami erősen gyengíti az önkormányzatok érdekérvényesítő erejét. Lázár János építési miniszter korábban azt mondta: a fővárosi önkormányzattal és a kerületekkel a nemzetközi szerződés aláírása után egyeztet. Zugló polgármesterével ki is jelölték az egyeztetés időpontját, de később Lázár lemondta a találkozót. A fővárosi önkormányzattal még az időpontról se beszéltek. Karácsony Gergely főpolgármester a kormánynak küldött levelében sok más mellett a Nyugati pályaudvartól induló sétányt, nyílt értékesítési pályázatot és helyet kért a Rákosrendező beépítését irányító bizottságban. De nincs jele annak, hogy ebből bármi is meghallgatásra talált volna.

MÁV: A lakók egy része már elfogadta a csereingatlant, több mint egy tucatnyian egyeztetnek

A MÁV szerdai közleményében arról írt, hogy az érintett bérlők által ismert és elfogadott, írásos szerződésbe foglalt feltételek szerint zajlik a rákosrendezői terület előkészítése. A tulajdonos elrendelése alapján a MÁV Zrt. közel egy hónappal ezelőtt kiértesítette már az érintetteket a bérleti és egyéb használati jogviszonyok felmondásáról, míg a hátrahagyott vagy engedély nélkül felhúzott ingatlanok jogcím nélküli használóit felszólította a terület elhagyására.

„A vasúttársaság a jogszerű folyamat mellett is igyekszik minden segítséget megadni ahhoz, hogy korábbi, törvényes bérlői alternatív bérleti, lakhatási lehetőséghez jussanak. E folyamat során a lakók egy része már elfogadta a felajánlott csereingatlant, több mint egy tucatnyian pedig jelenleg is részt vesznek abban az egyeztetési folyamatban, amelynek keretében a vasúttársaság számukra is érdemi segítséget igyekszik nyújtani” – tette hozzá a vasúttársaság.