polgármester;sikkasztás;felmentés;Baranya;költségvetési csalás;Versend;Kárász István;

Riportunk után mennie kellett a versendi polgármesternek, Kárász Istvánt 2010 óta kétszer marasztalta el a bíróság

Sok versendi úgy véli, rég el kellett volna mozdítani, ám ő rendkívül jó kapcsolatot ápolt a térség befolyásos kormánypárti politikusaival.

Immár a kormányhivatal is kimondta, hogy méltatlan a posztjára a versendi polgármester, akit a lapunkban közölt, róla szóló cikk megjelenése után fel is mentettek posztjáról.

Március 11-én megjelent riportunkban megírtuk, hogy a Kúria megállapította: a Baranya megyei Versend független polgármestere, Kárász István méltatlanná vált a posztjára. Cikkünkben szó volt arról, hogy a Kárász 2010 óta polgármester Versenden, s ez idő alatt a bíróság kétszer marasztalta el: 2017-ben üzletszerűen elkövetett költségvetési csalásért és sikkasztásért pénzbüntetést kapott, majd 2023 áprilisában költségvetési csalásért egy év felfüggesztett szabadságvesztést mértek rá. Utóbbi okán a Pécsi Törvényszék méltatlannak mondta Kárászt a hivatalára. Kárász ez ellen háromszor is fellebbezett, s így csak februárban 20-án lett jogerős a törvényszék végzése.

Ám hiába született meg a verdikt, Kárász továbbra is faluja első embere maradt. Ez azért is érthetetlen volt, mivel Kárász hamarosan újra bíróság elé áll, ezúttal üzletszerűen elkövetett, különösen nagy hátrányt okozó költségvetési csalással vádolják.

Míg a korábbi ügyekben 1,2 milliót majd 4,5 milliót utalt jogtalanul a saját számlájára, a mostani vád szerint már 74 millió forinttal tette ugyanezt. 

Mindeközben Versend csődközeli helyzetbe sodródott, a 900 lelkes falu – információink szerint – csaknem 100 milliós törleszthetetlen adósságot halmozott fel. Emiatt időnként nem jutott ebéd helyi iskola és óvoda 130 gyermekének, és évek óta nem osztottak szociális alapon járó tűzifát a rászorulóknak. Romokban volt a falu költségvetése, mégis a visszaéléseiről elhíresült és méltatlanná vált polgármester dönthetett Versend pénzügyeiről.

Március 13-án írásban megkérdeztük a Baranya Vármegyei Kormányhivatalt, mikor várható változás a falu élén, ám levelünkre nem válaszoltak, és a hivatal szóvivője nem vette fel a telefont. Más forrásból viszont megtudtuk,

hogy a kormányhivatal cikkünk másnapján felmentette a posztjáról Kárász Istvánt. 

Ezt megerősítette a Versend ügyeit intéző babarci közös önkormányzati hivatal jegyzője, Lévai Bálint is. Időközi polgármester-választást nem tartanak Versenden, tette hozzá a jegyző, hisz három hónap múlva önkormányzati voksolás lesz Magyarországon, addig Kovács György alpolgármester lesz a falu első számú vezetője. Hogy pontosan mekkora az adóssága a versendi önkormányzatnak, azt a következő hetekben összegzik,

azután derül ki, hogy szükség lesz-e adósságrendezési eljárásra az önkormányzatnál.

Egyébként úgy tűnik, hogy Kárász István időhúzásból fellebbezett a méltatlanságáról szóló döntés ellen. Az ilyen ügyekben ugyanis a fellebbezéshez jogi képviselő kell, és az is követelmény, hogy a fellebbező jelölje meg, milyen jogszabálysértés történt az eljárás során. A Kúriától kapott tájékoztatás szerint Kárász egyik előírásnak se tett eleget, így ügyében nem is folyhatott érdemi bírálat, fellebbezését formai alapon utasították vissza.

Csakhogy Kárász az említett jogi húzással milliókat nyert, mivel a jogerős ítéletig megkapta polgármesteri fizetését. 

Szerettük volna minderről megkérdezni az 50 éves férfit, de ő már korábban kijelentette, hogy nem hajlandó nekünk nyilatkozni.

Az általunk kérdezett versendiek közül sokan úgy vélik, hogy Kárászt rég el kellett volna mozdítani posztjáról, ám a polgármester rendkívül jó kapcsolatot ápolt a térség befolyásos kormánypárti politikusaival, s ők – úgy tűnik – megvédték őt, 

mivel hálásak voltak neki azért, hogy a falu választóinak túlnyomó többsége (legutóbb 82,4 százaléka) a Fideszre szavazott.