választás;Budapest;főpolgármester;Vitézy Dávid;

Vitézy Dávid azt állítja, nem lesz a Fidesz jelöltje, az LMP és egy civil szervezet indítja a főpolgármesteri posztért

Szerinte Karácsony Gergely az egyedüli, akinek a visszalépése reálisan feltételezhető.

Most már teljesen világos, hogy a kormányszóvivő a Fidesz főpolgármester-jelöltje. Én nem vagyok a Fidesz jelöltje, és nem is leszek az - jelentette ki a Telexnek adott interjújában Vitézy Dávid.

A főpolgármesteri posztért ringbe szálló szakértő azt mondta, döntésében nagy szerepet játszott a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatritkítása is, amelyet bár visszavont Karácsony Gergely, de rávilágított a városvezetés általa álságosnak nevezett hozzáállására. Emellett le kellett zárnia civil életét, s meg kellett állapodnia az LMP-vel is. Így az ellenzéki párt és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület nevű civil szervezet támogatásával vág neki a választásoknak.

Megjegyezte, már csak azért sem akart a kormánypárti jelölt lenni, mivel nem tudná képviselni azt a Budapest-politikát, amelyet az elmúlt másfél évben Lázár János megtestesített a kabinet nevében. Amikor Szentkirályi Alexandra  a Gellért-hegy tetejéről letekintve bejelentette az indulását, akkor az egyetlen üzenete az volt, hogy Gyurcsány Ferenc. Egy szót nem hallottunk arról, hogy megválasztása esetén elindulna-e például a HÉV-felújítás és járműcsere, vagy foglalkozna-e az évek óta leállított kórházfejlesztésekkel - fűzte hozzá. Úgy véli, Szentkirályi Alexandra ugyanazt képviseli és mondja, mint a kormány. Ez a munkaköre évek óta, nyilván a kampányban is ezt fogja tenni. 

Arra a kérdésre határozott nemmel felelt, van-e, vagy lesz-e olyan titkos megállapodása a Fidesszel, aminek értelmében a kormánypártok az utolsó pillanatban visszavonhatják Szentkirályi Alexandrát, csakhogy győzelemre segítse a korábbi BKK-vezetőt. Vitézy Dávid szerint a jelenlegi mezőnyből egyetlen olyan jelölt van, akinek a visszalépése reálisan feltételezhető: Karácsony Gergely, aki a legváratlanabb időpontokban is képes visszalépni egy választáson, ha jön a villamos. – Annál a pártnál nem egy reális forgatókönyv a visszalépés, amelyiknek az a jelszava, hogy „Csak a Fidesz!”, és amelyik visszaállította a pártlistás választási rendszert, ahol egy lista sikerének kulcseleme, hogy az élén egy főpolgármester-jelölt áll-e - fogalmazott Vitézy Dávid.