Budapest;Karácsony Gergely;Vitézy Dávid;főpolgármester-jelölt;

Több hónapos lebegtetés után lépett porondra Vitézy Dávid

Újabb kihívója akadt Karácsony Gergelynek az önkormányzati választáson Vitézy Dávid személyében. Mindkettejüknek lennének kérdéseik a másikhoz.

Több hónapos lebegtetés után – alig néhány nappal a Fidesz-jelölt bejelentését követően – hivatalosan is fellépett a főpolgármester-jelölti porondra Vitézy Dávid. A közéleti szereplést civil aktivistaként kezdő, majd Tarlós István főpolgármesterségének kezdetén a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) alapítójaként rövid idő alatt a városvezetői mentort is maga mögött hagyó közlekedési szakember később Fürjes Balázst is lelépte. A kormány korábbi „megoldóemberét” ugyanis sokáig emlegették a Fidesz lehetséges főpolgármester-jelöltjeként. Nem lett az, ellentétben az általa gründolt Budapest Fejlesztési Központ (BFK) ifjú vezetőjével, a politikai árnyékből Fürjes által előhívott Vitézy Dáviddal.

A Palkovics László bukása és Lázár János visszatérése okán újfent háttérbe szorult volt közlekedési államtitkár most új terepet talált az Ungár Péter irányítása lévő LMP főpolgármester-jelöltjeként. (Hivatalosan az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület nevű civil szervezet közös aspiránsa lesz.)

Az indulását bejelentő videóban Vitézy kerülte, hogy akár egyszer is kimondja az LMP nevét. Bakos Bernadett, az LMP országgyűlési képviselője a parlamenti ülésteremben közölte, őt támogatják a főpolgármester-választáson. Bakos szerint csak egyet kértek Vitézytől: lógjon ki minél jobban a jelöltek sorából azzal, hogy kizárólag Budapestről beszél. Vitézy Dávidnak viszont több feltétele is volt, állítólag ezt kellett hónapokig egyeztetni. Mindenesetre a közlekedési szakember régóta kampányol.

Napi szinten tűnik fel a médiában különféle fővárosi témák szakértőjeként, „két világ közötti figuraként”, hiszen sokan mindig is a Fideszhez kötötték, Tarlós embereként tűnt fel, ugyanakkor anno Karácsony Gergely is felkérte közös munkára. Karácsony most azzal kommentálta az indulásról szóló bejelentést, hogy számára nem kérdés: Vitézy a Fidesz jelöltje, Szentkirályi Alexandrát – a kormánypárt hivatalos aspiránsát – pedig még a választás előtt visszaléptetik. Az ex-kormányszóvivőnek egyébként Vitézy szerint sincs nagy jövője, kizártnak tartja, hogy győzni tudjon, szerinte a verseny közte és Karácsony között dől majd el.

Ebben várhatóan igaza lesz. A közvélemény-kutatók már hónapok óta mérik Vitézy esélyeit. Az első kutatásokban alig 8 százalékon állt, amiről előbb 16, majd 23 százalékra tornázta fel magát. A Republikon Intézet múlt héten közzétett eredményei szerint Karácsony magabiztosan vezet és nem kell aggódnia sem a Fidesz jelöltje, sem Vitézy Dávid miatt. A főpolgármester 55, fideszes kihívója 17, Vitézy 22 százalékon állt. A képet némileg árnyalja, hogy az adatfelvétel idején a Fidesz még nem nevezte meg jelöltjét, Vitézy pedig lebegtette indulását. A kampánygépezetet csak most lökik be igazán.

Vitézy kisfilmjében öt súlyos problémát azonosított Budapesten – nincs elég megfizethető lakás és albérlet, a külső kerületekből és az agglomerációból nehézkes a bejutás közösségi közlekedéssel, elavult az egészségügyi ellátás, a fejlesztési források a belvárosra mennek el, nincs elég zöld és sétáló utca – és a választás tétje szerinte az, hogy pártpolitikai csaták helyett legyen végre valódi városfejlesztés.

Mindkét oldalnak kiosztott egy retorikai pofont, mondván a kormány sorra leállítja a fontos budapesti fejlesztéseket és elvonja a forrásokat, a városvezetés viszont akkor is áldozatszerepben tetszeleg, amikor lehetősége lenne előrelépni. Új parkokat, köztereket ígér, megújuló héveteket és vasutat, új villamosvonalakat és megfizethető lakások építését a rozsdaövezetekben. Arról nem szólt, hogy honnan lesz minderre pénz, hiszen a kormányzati elvonások gyakorlatilag minden mozgástértől megfosztották a fővárosi önkormányzatot.

„Budapest összes problémáját az a kormányzati politika okozza, amelyet Vitézy egész életében szolgált” 

– közölte Karácsony Gergely, aki a Népszava főpolgármester-jelölti vitára vonatkozó felvetésére azzal reagált, örömmel áll elébe, már van is néhány kínos kérdése például „miért nem volt Vitézy Dávidnak eddig egyetlen szava sem arra, hogy az Orbán-kormány 250 milliárd forintot vont el Budapesttől az elmúlt években?”

A főpolgármester nem tart attól, hogy tőle vonna el szavazókat az ex-államtitkár, lévén „egy fideszes politikus elsősorban a kormánypárti szavazókat tudja megszólítani.”

Vitézy is áll a vita elébe, ő is úgy gondolja, hogy lenne mit kérdeznie Karácsonytól, hiszen a 2019-es választási program 135 konkrét ígéretéből 93 nem teljesült. A Népszava kérdésére azt is közölte, „Tiszta kampányt Budapesten!” címmel hét pontos nyilatkozatot küldött el kedden a többi jelöltnek, amelyben többek között a személyeskedés kerülését, felelős ígérgetést, az adományládák és közpénz-égetés mellőzését kérte a versenytársaktól. (Karácsonyon, Vitézy és Szentkirályin kívül megméretteti magát a Jobbik és a Mi Hazánk jelöltje is.)

Nem reménytelen, de nehéz

„Karácsony Gergely felhasználhatja az általa vezetett hivatal pénzeszközeit, apparátusát, eleve jelentős ismertséggel rendelkezik, ráadásul felsorakozott mögötte az MSZP és a Momentum mellett - még ha nem is nagy lelkesedéssel - a legnagyobb ellenzéki párt, a Demokratikus Koalíció is. Vitézy ehhez képest az elég szerény tagsággal, gyenge szervezeti erővel és alacsony támogatottsággal bíró LMP-t nyerte meg magának. Kérdéses, honnan lesz pénze a hatékony kampányra” – sorolta a Népszavának a Vitézy előtt álló nehézségeket Nagy Attila Tibor politikai elemző. A szakértő mégsem tartja eleve reménytelennek az új jelölt helyzetét. Ha nem sokkal a választás napja előtt Szentkirályi Alexandra visszalépne – folytatta Nagy Attila Tibor – és a kormánypárti szavazók nagy része Vitézyre szavazna, érdemi esélye lenne a győzelemre.

„Az is kérdéses ma még, hogy a nyilvánosságba hirtelen berobbant Magyar Péter budapesti hívei kire szavaznának. Vitézy a kormányoldallal és a hagyományos ellenzéki pártokkal is kritikus, ami Magyar támogatóinak megfelelő attitűd lehet” – vélekedett.