ügyészség;Rogán Antal;Magyar Péter;Schadl-Völner-ügy;

Magyar Péter: A Völner-Schadl-üggyel kapcsolatban hallgatott meg az ügyészség

A korábbi igazságügyi miniszter volt férje, a Diákhitel Központ egykori vezetője azt állítja, bizonyítékai vannak arról, hogy Rogán Antal vagy az emberei az ügyészségen manipulálták az ügy iratait. Azt ígérte, ezeket jövő héten, a következő meghallgatáson be is fogja mutatni.

A Völner-Schadl-ügyet érintően hallgatták ki több mint négy órán keresztül Magyar Pétert a nyomozó ügyészek – erről beszélt Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter volt férje, a Diákhitel Központ egykori vezetője szerda délután a Fővárosi Nyomozó Ügyészség Belgrád rakparti épületénél.

Magyar Péter azt állította, „Schadl György Rogán Antal propagandaminiszter embere volt”, és a kormánynak már Schadl György őrizetbe vétele előtt fél évvel tudomása volt a titkos megfigyelésről, a nyomozásról, erről pedig tájékoztatták Völner Pált is. Hogy konkrétan ki mit tudott, és ki kit tájékoztatott, azt nem tudta elmondani.

– A harmadik és legsúlyosabb állítás, amit szintén elmondtam az ügyészeknek és bizonyítani tudok, az az, hogy Rogán Antal és/vagy Rogán Antal emberei bementek az ügyészségre és manipulálták az ügyészségi iratokat. Ami annyit jelent, hogy vagy kivettek belőle dolgokat, vagy kihúztak benne dolgokat, vagy megmásítottak benne dolgokat – jelentette ki Magyar.

Hozzátette, legközelebb jövő héten, március 26-án hallgatják meg az ügyészek, erre a kihallgatásra viszi magával a rendelkezésére álló bizonyítékokat. Szavai szerint ezek ma azért nem voltak nála, mert nem tudta, milyen ügyben hívták be. Kérdésre válaszolva közölte, hangfelvételekről van szó.

Megismételte, korábban annyit mondott, Gulyás Gergelytől és Varga Judittól vannak információi, azt azonban nem – hangsúlyozta –, hogy csak tőlük. Arra nem válaszolt, ők szerepelnek-e a hangfelvételen, mint mondta, előbb a nyomozóhatóságoknak kell ezeket átadnia.

Magyar Péter szerint az ügy miatt a kormánynak nincs más lehetősége, mint hogy benyújtja a lemondását. Kiemelte, a kihallgatást végző ügyészek korrektek, objektívek voltak, és bízik abban, a rendelkezésére álló bizonyítékok elegendőek lesznek ahhoz, hogy elvégezzék a munkájukat, még „hatalmas ellenszélben, ilyen ügyészi vezetés mellett is”.

Azt mondta, az általa említett bizonyítékok már több hónapja a rendelkezésére állnak, még a családja védelme érdekében készítette azokat, amikor megtudta, hogy „ez egy maffiaállam, amiből nagyon nehéz kiszállni”. – Nyilván a családomat most már nem tudom védeni, de az országot még megpróbálom – jelentette ki. Hozzátette, a célja, hogy nyilvánosságra hozza a hangfelvételeket, de egyeztetnie kell az ügyészekkel arról, veszélyezteti-e ez a nyomozás érdekeit, az info törvény megengedi-e ezt, és meg kell fogadnia az ügyvédei tanácsát.

Arra a kérdésre, Varga Judit tudott-e arról, hogy ilyen bizonyítékai vannak, azt felelte, „ezt tőle kérdezzék meg”.

Két napja szivárgott ki egy Magyar Péter szerint meghamisított rendőrségi jelentés arról, hogy a férfi állítólag agresszíven lépett fel a volt feleségével, Varga Judit akkori igazságügyi miniszterrel szemben egy családi veszekedés alkalmával 2020-ban. Az ügy miatt Magyar Péter a hvg.hu-val is konfliktusba került, szerinte legalábbis a bűncselekmény útján kiszivárogtatott dokumentumot nem kellő forráskritikával kezelték. Magyar Péter annak ellenére állítja ezt, hogy az újságíró, Dezső András minden érintettet megkeresett az ügyben.

– A témáról mindent elmondtam, ezt lezártam, a feleségemet, a gyermekeim anyját soha nem bántottam – mondta erről most Magyar Péter. Dezső Andrástól elnézést kért, amiért propagandistának nevezte, mondván, „talán ez túlzás volt”, ám megismételte, szerinte az újságíró nem úgy járt el, ahogy egy ilyen érzékeny kérdésben eljárhatott volna.

Magyar Péter azelőtt is nyilatkozott, hogy bement volna a Fővárosi Nyomozó Ügyészség épületébe. Akkor közölte, az ügyészek nem mondták meg neki, hogy milyen ügyben kívánják őt meghallgatni, annyi világos, hogy egy korrupciós ügyről van szó.