politika;Fidesz;Magyarország;vidék;Magyar Péter;

„Magyar Péter se tehet semmit” – A falvak és a vidéki városok lakói esélytelennek látják a NER ellen harcot hirdető jogászt

Tucatnyi település csaknem száz lakóját kérdeztük meg.

– Bohóc! Egy bohóc… – ezt ismételgette a Nagyváty község orvosi rendelője előtt a másfél éves kisfiával várakozó Mónika, amikor megkérdeztem tőle, hogy ki az a Magyar Péter.

– A bohóc minősítést maga illesztette rá, vagy hallotta valakitől? – faggattam őt tovább.

– A tévében hallottam.

– Akkor ön a Fidesszel szimpatizál…

– Persze – vágta rá Mónika –, a faluban szinte mindenki.

Az elmúlt napokban Baranya és Tolna megye tucatnyi településének lakóit kérdeztem arról, hogy mit tudnak Magyar Péterről. Négy városban és nyolc faluban csaknem száz embert állítottam meg az utcán, s a kérdezettek fele egy szót sem hallott a jogászról, aki a kegyelmi botrányba belebukó igazságügyi miniszter, Varga Judit volt férjeként egykor fontos posztokon szolgálta ki a NER-t, ám ex-párja közéletből távozása után harcot hirdetett a hatalmat – szerinte – antidemokratikusan gyakorló és korrupt Fidesz ellen.

Egy enyhe minősítés

Hetek óta tele a független és az ellenzéki média Magyar Péterrel, elmondták róla, hogy nagy leleplezésekre készül és pártot akar alakítani. Március 15-én 50-60 ezer ember gyűlt össze azért, hogy egy fővárosi nagygyűlésen megismerje a programját. Az általam felkeresett falvak lakóinak töredéke hallott erről, és aki mégis, az általában a kormánypárti értelmezés alapján alkotott véleményt a politikába berobbanó 43 esztendős férfiről. A bohóc még enyhe minősítés volt. Mondták futóbolondnak, árulónak, szarházinak, fasznak. És nőverőnek is. A Bonyhádon egykor cipőkészítőként dolgozó, Antalként bemutatkozó,78 esztendős férfi így fogalmazott: – a tévében nem mondták, hogy nőverő, csak azt, hogy azt beszélik róla, bántotta a feleségét.

Megosztom vele, hogy nincs adat arról, hogy verte volna Varga Juditot, majd arról kérdezem, szerinte miért akarják őt lejáratni.

– Azt nem tudom – rázta a fejét a férfi.

– Azt se hallotta, hogy bírálja a Fideszt és hogy pártot akar alapítani?

– Nem. Nekem jó a Fidesz, nem kell más kormány!

Mindenkit ismerek a faluban, de senki nem beszél róla

A siklósi főutcán édesanyjával virágboltot vivő, 23 éves Rebeka nem a médiából, hanem egy társaságban hallott Magyar Péterről.

– Többen együtt voltunk, és az egyik férfi mondta, hogy nőverő, de ennél többet nem hallottam felőle.

– Az a férfi a Fideszhez húz?

– Ó, igen, ő egy nagy fideszes.

– Senki nem cáfolta a társaságban?

– Senki.

A megszólított embereket arról kérdeztem, hogy mennyire beszédtéma a körükben Magyar Péter színre lépése. – Sose hallottam a nevét – vallotta be Polonyi Éva, aki 40 éve dolgozik Kakasd község óvodájában. Sok emberrel van kapcsolatom, de senki se hozta őt szóba – fogalmazott. Egy 52 éves kakasdi férfi, aki kisbuszával a saját tehenei tejét szállítja házhoz a faluban, szinte ugyanezt mondta: „Mindenkit ismerek a faluban, de senki nem beszél róla”. A Kakasdhoz közeli Mőcsény, Szálka, Hidas községekben megszólított helybéliek szerint se beszédtéma Magyar Péter, amiképp a Pécs melletti Boda és Kővágószőlős falvakban sem.

Nem politizálunk, mert itt úgy se lesz változás

Zsófi és Gábor Pécsen él, mindketten fejlesztő informatikusok. A huszonéves pár először azt mondja, nem hallottak Magyar Péterről, ám ahogy megemlítettem nekik a kegyelmi botrányt, Zsófinak beugrott, kiről is van szó, de igazán ő se volt képben. – Buborékban élünk – védekezett Zsófi, párja bólogatásával kísérve. – Nem politizálunk. Semmi értelme. Én elmentem dolgozni Angliába, mert reménytelennek láttam az ország helyzetét. De három évvel később haza kellett jönnöm, és itthon ragadtam a brexit miatt. Belefeledkezünk a munkába, nem politizálunk, mert itt úgy se lesz változás. Ez a mostani hatalom megdönthetetlen. Magyar Péter se tehet semmit.

A Magyar Péter dolgában tájékozottabb válaszadók túlnyomó többsége ugyancsak sansztalannak vélte a férfi harcát. A Királyegyházán boltot vezető Ilona legyintett: – Sajnálom őt. Ennek a kormánynak korlátlan a hatalma, lejáratják, tönkreteszik, kicsinálják. Az asszony a boltja előtt cigarettázott a lányával és egy helybéli asszonnyal, amikor utóbbiak meghallották, miről van szó, inkább elléptek tőlünk, még csak hallgatni se akarták Ilonát. Ehhez hasonló szituációból többet is tapasztaltam. Siklóson a tanárként dolgozó Ildikó azzal kezdte, hogy ő nagyon drukkol mindenkinek, aki megpróbálja megdönteni a mostani kormányt, de biztos abban, hogy erre nincs esély, mert a kormánymédia elintézi a hatalom ellen lázadókat. Itt tartott, de ekkor a vele hazafelé tartó, huszonéves lánya ráparancsolt, hogy hagyja abba, mert ebből baja lesz, mire Ildikó – a lány szorongásának engedve – elhallgatott.

Orbán elintézi őt is, megtanulta Goebbels leckéjét

A bonyhádi Kurilla István nem félt megszólalni, de az állattartással foglalkozó középkorú férfi se reménykedett abban, hogy Magyar Péter bármit is elérhet: – Kellene új arc az ellenzéki oldalon, mert a régiek gyengék. Ő jó arcnak tűnik, de elbánnak vele, ez biztos. Egy siklósi éttermet vezető harmincas férfi ekképp összegezte a gondolatait:

– Az ellenzéki pártok gyűléseire jó, ha pár száz ember elmegy, az övére elmentek 50 ezren. Ő egy új hang, sokan bíznak abban, hogy megbuktathatja Orbánt. Drukkolok neki. Jobboldali vagyok és nacionalista, és féltem az országot, de nem úgy, mint Orbán, aki állandóan harcot hirdet Brüsszel ellen, hogy ezzel lebutítsa a szavazóit. Mi Európához tartozunk, ott van a jövőnk, nem harcolhatunk Európa ellen. És tudom, hogy Magyar Péter is hasonlóan gondolkodik. De Orbán elintézi őt is, ahogy elintézte Torgyánt, Simicskát, Vonát, Márki-Zayt. Mert ehhez ért, megtanulta Goebbels leckéjét.

Kacsótán két, a hatvanas éveit taposó férfit sikerült szóra bírnom, a sofőrként dolgozó Nándit és Istvánt, aki asztalos. Szerintük is kell a változás: – Akkor van esélye Magyarnak, ha nagyot borít – jósolta Nándi. Ha a leghülyébbek is megértik végre, hogy a Fidesz mindent ellop. – A Fidesz erről is eltereli majd a figyelmet az ostoba kérdéseivel – vette át a szót István. – Most épp a zöldenergiáról akarnak konzultációt. Minek?! Nem értünk hozzá. Eközben nincs pénz az oktatásra, az egészségügyre, de arról nem kérdezik meg az embereket. Putyini ország ez. Az ellenzékieket itt nem ölik meg, de nem engedik őket szóhoz jutni, és ha valaki mégis megszólal, azt befeketítik. Magyarral is ez lesz…

Ez a mostani köztársasági elnök megvan még? Már le kellett volna mondania neki is!

A 62 éves Losonczi Mihály Nagypeterden árkot tisztított, közmunkásként. A férfitól megtudtam, hogy korábban a pécsi szénbányánál dolgozott, és unokaöccse a 2005-ben elhunyt Losonczi Pálnak, aki 20 éven át az Elnöki Tanács elnöke volt. Mihály pontosan tudta, hogy Novák Katalin és Varga Judit távozása után hogyan robbant be a politikába Magyar Péter: – Itt nincs demokrácia – jelentette ki határozottan –, elbánnak Magyar Péterrel is. Tényleg, reggel nem hallgattam rádiót, ez a mostani köztársasági elnök megvan még? Már le kellett volna mondania neki is! Az apja fasiszta volt, ő meg összevissza mesél róla! Micsoda politika megy itt nálunk? Nem hiszek Orbánnak, inkább elhiszem azt, hogy ingyen lesz a sör, ha a Kétfarkúak nyernek, rájuk is szavaztam. Magyar sajnos csak akkor győzhet, ha gazdaságilag összeomlik az ország, Orbán addig nem távozik, de akkor majd menekül.

Gyula, aki Szentlőrincen villanyszerelő másképp vélekedett: – Ő legyőzheti Orbánt. Egyre többen elfordulnak Orbántól, régen én is rá szavaztam, de 2010 után láttam, hogy neki csak a lopás a fontos. Az ellenzék azonban súlytalan. Magyar Péter viszont, ha valóban feltárja a kormány mocskos titkait, több százezer szavazót elvihet a Fidesztől. A barátaim is így látják.

 A lényeg, hogy nehogy összeálljon Gyurcsánnyal! 

Négy, a pécsi egyetem közgazdaságtudományi karán tanuló fiatal kvaterkázott Pécs főterén, egy étterem teraszán. Szerintük Magyar Péter első megszólalásai megnyerőek, de azért mindannyiukban van némi kétely, hogy mennyire őszinte és nem csupán a sértettségből fakad a pálfordulása. Gyanús nekik, hogy korábban miért tűrte el a NER-t, és élvezte a felesége révén kapott busás fizetéseket. Aztán egyikük, az Érdről Pécsre járó Bálint később így érvelt: – Számomra épp attól hiteles ez a váltás, mert korábban havonta 3-4 milliót kapott az állásaiban, s erről lemondott, beleugrott a bizonytalanba. Kockázatot vállalt, hisz, ha valaki, akkor ő tudja, hogy a Fidesz mindent megtesz majd a kinyírására. A csapat lánytagja, a pécsi illetőségű Kitti is úgy érezte, hogy ebben van igazság, mire Bálint így folytatta: – A lényeg, hogy nehogy összeálljon Gyurcsánnyal! Mert Gyurcsány irányítani akarja az ellenzéket, pedig ő már lejáratott ember, vele nem nyerhet az ellenzék. Ha vele összefog, akkor ő is megkapja a Miniferi nevet.

A többiek ezzel egyetértettek, de hozzátették, hogy azt így is megkaphatja, hisz a Fidesz minden, számára veszélyes ellenzékiről azt hirdeti, hogy őt a Gyurcsány, a Soros és Brüsszel mozgatja, és ezt ezerszer el is mondják az M1-en, a Kossuth Rádión, a Bartókon, a Dankón, a Retrón, a tévés meccsek szünetében, az óriásplakátokon és mindenhol. Hogy a Fidesz tábora mennyire egyetért Magyar Péter hiteltelenségével, azt egy pécsi orvos szavai bizonyítják: – Magyar évekig dolgozott Brüsszelben a Miniszterelnökség diplomatájaként – mondta az elegáns beszédű, ötvenes férfi. – Szerintem őt Brüsszelben szervezték be, onnan irányítják és pénzelik, és ezért mert szembefordulni a kormánnyal.

– Kizárt, hogy a kormányerők korrupciójából lett elege? – vetettem közbe.

– Kizárt. Amúgy meg korrupció mindenütt van a világon, hiába lesz más párt a kormányon, ők is lopni fognak.

A Szentlőrincen élő Gyulát az efféle szöveg dühbe hozza: – Elmennek a francba, akik azt mondogatják, hogy nem kell kormányváltás, mert minden kormány lop! Ez a fickó közelről látta és elfogadta a lopásokat, és az, hogy most fel akarja tárni, mi történt, nekem azt üzeni, hogy ha ő megbánta ezt, és ha hatalomra kerül, fellép a lopások ellen, és nem mi leszünk Európa legkorruptabb országa.