Kína;Magyarország;Európai Parlament;rendőrség;együttműködés;levél;járőrözés;

Az EP-ben is szemet szúrt, hogy kínai rendőrök hamarosan együtt járőrözhetnek magyar kollégáikkal Magyarországon

Az EP-képviselők a Népszava birtokába került levelükben emlékeztetnek: Kínának hasonló megállapodása van a tagjelölt Szerbiával is, egy spanyol székhelyű civil szervezet 2022-es jelentése pedig kiderítette, hogy a kommunista ország akkor több mint 100 illegális rendőrőrsöt működtetett világszerte.

 „Kínai rendőri tevékenység Európában” – ezzel a címmel tartanak vitát az Európai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülésén április 10-én. A téma napirendre tűzését az Újítsuk meg Európát! nevű liberális frakció kezdeményezte, mert rendkívül aggasztónak tartja, hogy egy friss megállapodás alapján kínai rendőrök hamarosan együtt járőrözhetnek magyar kollégáikkal Magyarországon. Az EP-képviselők a Népszava birtokába került levelükben emlékeztetnek: Kínának hasonló megállapodása van a tagjelölt Szerbiával is, egy spanyol székhelyű civil szervezet 2022-es jelentése pedig kiderítette, hogy a kommunista ország akkor több mint 100 illegális rendőrőrsöt működtetett világszerte, ebből mintegy 30-at az Európai Unió 14 országában (kettőt Budapesten).

A leleplezés óta az európai nemzeti hatóságok igyekeztek véget vetni a titkos és törvénytelen tevékenységet folytató „rendőrségi szolgáltató helyek” tevékenységének, amelyek a kínaiak szerint adminisztratív segítséget nyújtottak külföldön tartózkodó honfitársaiknak, a gyanú szerint valójában megfigyelték és megpróbálták hazakényszeríteni a „disszidenseket”.

„Ezeket a rendőrőrsöket és „a kínai rendőrség jelenlétét (Kína) arra használja, hogy megfenyegesse és elhallgattassa a másként gondolkodókat.

A titkos és törvénytelen rendőri műveletek sértik a demokráciát, a jogállamiságot és az alapvető jogokat, és óriási veszélyt jelentenek az Európai Unió és tagállamai biztonságára. 

Ezért az Európai Bizottság, valamint a kormányközi EU Tanács azonnali fellépését igénylik” – olvasható a levélben, amelyben a parlamenti liberálisok a többi politikai csoport támogatását kérték a vita megrendezéséhez. Az áprilisi plenáris ülésen a képviselők meghallgatják az Európai Bizottság és a tagállami kormányokat képviselő soros EU-elnök véleményét, a frakciók álláspontját pedig egy-egy képviselő ismerteti majd. A napirend szerint a kínai rendőri jelenlétről szóló eszmecserét rögtön a magyarországi jogállamiság helyzetéről szóló vita követi.

Mint lapunk is beszámolt róla, a magyar Belügyminisztérium és a kínai közbiztonsági minisztérium februárban megállapodást között a rendőrök közös járőrözéséről. A hivatalos bejelentés szerint a cél a kínai és a magyar turisták által leginkább látogatott helyek biztonságának a javítása. A belügy szerint a kínai rendőrök nem intézkedhetnek és önállóan sem járőrözhetnek. Beszámolók szerint Szerbián kívül még Horvátországnak és Olaszországnak volt, illetve van olyan együttműködési megállapodása Kínával, amely lehetővé teszi az ázsiai ország egyenruhásai számára, hogy együtt járőrözzenek a helyiekkel. Amikor 2022-ben fény derült illegális kínai rendőrőrsök működésére Olaszországban, az olasz hatóságok beszüntették a közös járőrözést.