bíróság;per;kártérítés;ítélet;West-Balkán;

2024-03-25 07:48:00

Összesen 163 milliós kártérítés jár a West Balkánban meghalt lányok családjának

Senki nem fellebbezett, az ítélet jogerős.

Összesen 110 millió forint kártérítést, ennek mostanra több mint 52 millió forintot kitevő kamatát és további 1,5 millió forint költségtérítést kell megfizetnie a West Balkán-ügy elítéltjeinek – derül ki a hvg360 birtokába került elsőfokú ítéletből. Senki nem fellebbezett, így a döntés jogerős.

2011. január 15-én a pesti Nyugati téren lévő, akkoriban felkapott szórakozóhelyen Noise Night Life néven tartottak rendezvényt, a több emeletes épületben több DJ lépett fel párhuzamosan. A büntetőperben azt állapították meg, hogy a 300 fő biztonságos befogadására alkalmas West Balkán aznapi bulijára 4200 belépő-karszalaggal készültek a szervezők. Ráadásul aki előbb jutott be, az olcsóbban vehette a jegyet, így a szórakozóhely előtti téren óriási tömeg gyűlt össze.

A tragédiát az okozta, hogy a résztvevők létszámához képest nagyon szűk lépcsőházban két irányba is áramlottak a fiatalok a különböző szinteken zajló műsorok miatt, miközben a téren bejutásra várókat gyorsított ütemben engedték be. Máig tisztázatlan körülmények közt pánik tört ki, a közlekedőn feltorlódott tömegben pedig szabályosan összepréseltek két tizenéves lányt, akik megfulladtak. A tömegben meghalt egy harmadik, 24 éves lány is.

A szórakozóhelyen elhunyt három lány közül kettőnek a szülei és testvérei, összesen hatan együtt indítottak kártérítési pert a büntetőeljárásban jogerősen elítélt három felelős ellen.

A polgári per mindhárom alperesét a büntetőperben még 2013-ban jogerősen bűnösnek találták halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében. Az elsőrendű vádlott ügyvezetőre és az egyik szervezőre 3 év 4 hónap szabadságvesztést szabtak ki, de ennek felét két évre felfüggesztették, a másik két vádlott 2 év 8 hónapos büntetést kapott, szintén a felét felfüggesztve. A polgári eljárásban a törvényszék ezért a vonatkozó jogszabályok alapján nem vizsgálta a felelősségüket, hanem a tragédiában meghaltak családjának a kárigényéről kellett döntenie.

A hvg360 szerint a bírósági dokumentumból kiderült, a családtagok igényüket arra alapozták, hogy „hiányuk pótolhatatlan, veszteségük nem múló, a tragédia következményeként lelki és részben testi egészségük is megrendült, életük teljesen és hátrányos módon változott meg”. A Fővárosi Törvényszék arról döntött, hogy ez mennyiben alapos, illetve pontosan milyen összegű kártérítést tart jogosnak a számukra. Ehhez nemcsak az érintetteket hallgatta meg, hanem pszichológus szakértőt rendelt ki, aki szakvéleményében megállapította,

A bíróság végül 30-30 millió forint nem vagyoni kártérítést ítélt meg a szülőknek. Mivel azonban közülük ketten eredetileg ennél kevesebbet, 25 millió forintot kértek keresetükben, az eljárási szabályok alapján ők ennek megfelelő összeget kaphatnak. A testvéreknek fejenként 10 – 10 millió forint kártérítés jár a „tragédia máig elhúzódó hátrányos hatása” miatt.

A portál számításai szerint a 13 éve halmozódó kamat mostanra több mint 52,8 millió forintra rúg, így összesen közel 163 millió forinttal tartoznak az áldozatok rokonainak.

A hvg360 által megismerhetett ítélet egyik sarkalatos pontja az, hogy a beperelt West Balkán-ügyvezető illetve két másik szervező egyetemlegesen felelnek.

„Akit elvesztettünk, pótolhatatlan, a trauma, amit átéltünk, pénzzel nem jóvátehető. Még akkor sem lenne az, ha ennek a tízszeresét ítélték volna meg. Ráadásul nem látom esélyét, hogy ebből bármit is megkapjunk, biztos igyekeznek lenullázni a vagyonukat. Így valószínű soha nem fogják behajtani rajtuk” – mondta a portálnak az egyik szülő.