hangfelvétel;ügyészség;Bárándy Péter;Magyar Péter;Schadl György;

Bárándy Péter: Amit Varga Judit mondott, felveti a bűnpártolás és a hivatali visszaélés gyanúját

A NER-rel szakító, ellenzéki politikussá avanzsáló Magyar Péter jogi képviselője szerint a nyomozóhatóságnak mindegyik a hangfelvételen szereplő illetőt meg kell kérdeznie, Varga Judit állításait pedig az sem gyengíti, hogy másodkézből szerezte információit. Videóinterjú.

Az ügyészség nem engedheti meg magának, hogy ne indítson nyomozást, kiderítendő, ki és milyen módon nyúlhatott bele a Schadl–Völner-ügy nyomozásába – jelentette ki Magyar Péter ügyvédje a Népszavának adott videóinterjújában.

Bárándy Péter azt mondta, amennyiben ez nem történik meg, az olyan mértékben rombolná a vádhatóság presztízsét, amekkorát most aligha mernének megkockáztatni. Az igazságszolgáltatás szervei csak a beléjük vetett bizalom segítségével tudnak működni. Ha nem hiszem el azt, amit az ügyészség mond, ha nem hiszem el a rendőri és ügyészi munka alapján született bírósági ítéletek igazságosságát, akkor ezek a döntések hiábavalóvá válnak – emlékeztetett.

A korábbi igazságügyi miniszter szerint amennyiben elindul egy vizsgálat az ügyben, akkor megtudhatjuk, kicsoda a Schadl–Völner-ügy nyomozati irataiban feltűnő „Tóni, Barbara és Ádám”, és ha Varga Judit mond róluk valamit, akkor az igazság kiderítésének érdekében mindannyiukat meg kell kérdezni. A Magyar Péter által kedden nyilvánosságra hozott hangfelvételen – hívta fel a figyelmet – az hallható, amint egy hivatalban lévő tárcavezető azt mondja ki, hogy bizonyos politikusok kívánságának megfelelően bele lehet nyúlni az ügyészség előtt folyó ügyekbe és bizonyos határok között lehet machinálni a bizonyítékokkal. (A hangfelvétel 2023 januárjában készült, amikor Varga Judit még igazságügyi miniszter volt.)

Varga Judit a hangfelvétel tanúsága szerint úgy fogalmazott, hogy Polt Péter nem ura a helyzetnek, ezzel szemben az ügyészség közlemény azt állítja, hogy a legfőbb ügyész nem uralja a vádhatóságot. Ez a két értelmezés nehezen összeegyeztethető – fűzte hozzá Bárándy Péter.

Bárándy Péter úgy véli, nem gyengíti Varga Judit állításainak igazságtartalmát az sem, hogy  másodkézből szerezte az információit, ez ugyanis a büntetőjogban származékos bizonyítéknak számít, amelyet mindenképpen szükséges vizsgálni. Arról, hogy tűnhet-e el irat, azt mondta, nagyon sok olyan pont van egy büntetőeljárásban, ahol ez lehetséges, de mindennek nyoma van és egy nyomozás kiderítheti a részleteket. Ez persze nem változtat azon a tényen, hogy nem került a bíróság elé, és így nem az alapján születik meg az ítélet – magyarázta.

Jelezte, ezek a nyomok most is léteznek, csak alapesetben senki sem ellenőrzi. Az ügyvéd szerint több bűncselekmény gyanúja is felmerül a hangfelvétel alapján. Ezek a következők:

  • bűnpártolás;

  • hivatali visszaélés;

  • minősített adattal való visszaélés.

Hangsúlyozta, ezek nem a megalapozott, hanem az egyszerű gyanút vetik fel. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a nyomozóhatóság tudomására jut a hangfelvétel tartalma, akkor kötelessége a gyanú mentén elindulni és lefolytatni a bizonyítási eljárást, hogy megvalósultak-e ezek a bűncselekmények, és ha igen, akkor ki követte el azokat.

Bár Magyar Péter állítja, hogy Varga Juditnak nem lehet baja ebből a felvételből, Bárándy Péter szerint ez vitatható, ugyanis a miniszter olyan titkokat osztott meg akkori férjével, amelyeket nem lett volna szabad elmondania.