Orbán-kormány;hangfelvétel;maffia;Varga Judit;Magyar Péter;

Megjelent a hangfelvétel, Varga Judit kimondta, hogy javasolták az ügyészeknek, hogy mit kéne kihúzni a Schadl-Völner-ügy anyagából

A volt igazságügyi miniszter szerint Völner Pálnak szóltak, hogy álljon le, de nem állt le, Schadl Györgyöt csak azért nem mentették meg, mert nem volt több lehetőségük. Polt Péter nem ura a helyzetnek az ügyészségen.

Cikkünk nemsokára frissül!

„Kihúzattak dolgokat” a Völner-Schadl-ügy nyomozati irataiból – erről beszél Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter a hangfelvételen, amelyet ígéretéhez híven Magyar Péter, Varga Judit NER-rel szakító exférje hozott nyilvánosságra kedd reggel 9 órakor.

A hangfelvétel közzététele előtt Magyar Péter élőben közvetítette az érkezését az ügyészségre. Ahogyan a múltkor is, rengeteg újságíró és szimpatizáns várta, taps és Hajrá, Péter! kiáltások között vonulhatott a Belgrád rakparti épület elé. Ott a jelenlévő újságíróknak megismételte, 2023 januárjában vette fel a beszélgetést, azért, mert előtte pár perccel elhangzott az a mondat: „Ez egy maffiakormány, amiből nem lehet kilépni”. – Ilyen az, amikor szembe jön a valóság – jelentette ki Magyar Péter.

A beszélgetés egész pontosan így hangzik:

- Judit, pillanatra visszatérve arra, amit az előbb mondtál...

- Mit mondtam?

- A Schadlről...hogy aaa....azt mondtad...hogy elkezdtél valamit mondani, hogy a Rogán mondott valamit...ami olyan furcsa volt, de hogy mondod, hogy tanácsolt valamit, hogy mit nem kell csinálni...vagy valamit kell, csak akkor pont elmentem...

- Nem, csak annyi, hogy Dani menjen át az ügyészségre, és kérdezze meg, hogy milyen...

- Ja, hogy mi van még?

- ...Mert náluk is van egy példány ezekből.

- És ti nem láttátok, vagy a sajtó meg már látta.

- Hát, sőt már valószínűleg odaadták és elvileg azt ők anno átnézték.

- Mármint a Rogánék?

- Igen, semmi rossz nincsen, de...

- De erre mondta a Martonovics Detti (Martonovics Bernadett, az IM Civilisztikai és Igazságügyi Kodifikációs Főosztályának akkori vezető kormányfőtanácsosa – a szerk.), hogy semmi rossz, de kihuzattak dolgokat...

- Persze, magukat kihuzatták...a Martonovics Detti...

- Az eredeti doksiban, vagy csak ami megjelent?

- Javasolták az ügyészeknek, hogy mit kéne kihúzni...de azt nem mind tartották be..

- És most meg azt mondják, hogy a te embered menjen be és nézze meg, hogy mi van benne, hogy van-e még bármi, ami lehet benne?

- Hát...igazából az a baj, hogy új dokumentumok is most már vannak benne, mert látszik...

- Ja mert utólag is hallgatják, amikor bent vannak a börtönben...

- A vádemelésig. Igen. Tehát folyamatosan hallgatják őket.

- Igen és hogyha a Schadl, ennyire nem az, hogy központi..de hogy az ő emberük volt Schadl...és ezt megmondta a Gergő is meg a Rogán is, akkor miért nem mentették meg? Vagy akkor miért hagyták őt bent? Meg ráadásul az anyja meg az apja ott dolgozott annál a szolgálatnál...

- Nem volt több lehetőségük. Ez a nagy probléma.

- Az ügyészség független?

- Igen, mert Polt nem...

- Mert az egy...tehát az egy katonai szervezet...

- Nem.

- Olyan, mint egy rendőrség.

- Nem. Ez egyértelműen ezt mutatja, hogy ez azért történhetett meg, mert az ügyészségen belül Polt nem ura a helyzetnek.

- Tehát valaki lehallgatott valamit, és utána már nem tudták kiszedni az iratokból...

- Igen. Igen. Meg elindult és akkor aztán utána egyre durvábban gyűltek az izék, a bizonyítékok...akkor szóltak a Völnernek, hogy hagyja abba...nem hagyta abba...

- Várjál, de ezt mondtad is, hogy szóltak neki...

- Hát és akkor már tavasszal szóltak neki, hát...

- Igen. Ez nem...ez nem...

A hangfelvétel Magyar Péter hétfői közlése szerint még 2023 januárjában készült a később váló Varga–Magyar házaspár lakásán. 

Magyar Péter kedd délelőtt újra bemegy a Fővárosi Nyomozó Ügyészségre, ahol a Schadl–Völner-ügyben újra meghallgatják. 

Varga Judit végül 2023 júniusában jelentette be, hogy lemond az igazságügyi miniszteri tisztségről. Alig várta, hogy lemondhasson – mesélte erről később Gulyás Gergely egy Kormányinfó sajtótájékoztatón. Bár eredetileg úgy volt, hogy a politikus asszony vezeti majd a Fidesz listáját a 2024. június 9-i EP-választáson, ezek az elképzelések derékba törtek, amikor a fideszes képviselői mandátumát is visszaadta, miután kiderült, hogy még tárcavezetőként ellenjegyezte az az elnöki kegyelmet, amelyet Novák Katalin volt köztársasági elnök adott Kónya Endrének, a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon pedofilügyben kényszerítésért elítélt egykori igazgatóhelyettesének. 

A Schadl-Völner ügy a rendszerváltás utáni Magyarország legnagyobb ismert korrupciós ügye. Vádirata szerint Schadl György az MBVK elnökeként 2018 májusát megelőzően korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner Pállal, az igazságügyi minisztérium akkori államtitkárával, jogtalan előnyként rendszeresen pénzt – 2021 júliusáig összesen legalább 83 millió forintot – adott át a fideszes politikusnak, aki ezért az államtitkári és miniszterhelyettesi pozíciójából eredő befolyását Schadl György érdekeinek megfelelően gyakorolta. Ez azt jelentette, hogy elérte, az Igazságügyi Minisztériumban azokat a végrehajtókat nevezzék ki, akiket az MBVK-elnök az adott tisztségben akart látni, a végrehajtók pedig a kinevezésükért Schadl Györgynek adták az irodájuk bevételének egy részét. Schadl György 924 millió 853 ezer forint illegális jövedelemre tehetett szert így.