MSZP;önkormányzati választások;DK;közös lista;EP-választás;László Róbert;Párbeszéd-Zöldek;

2024-03-28 16:02:00

„Azt meg lehetett spórolni így, hogy a választások éjszakáján az MSZP és a Párbeszéd logója mellett nagyon alacsony számok éktelenkedjenek”

Csütörtökön vált hivatalossá: közös listán indul a június 9-i választásokon a Demokratikus Koalíció (DK), az MSZP és a Párbeszéd Zöldek.

„Azt meg lehetett spórolni így, hogy a választások éjszakáján az MSZP és a Párbeszéd logója mellett nagyon alacsony számok éktelenkedjenek” – így értékelte a Népszavának László Róbert, a Political Capital elemzője, választási szakértő azt, hogy csütörtökön hivatalossá vált: közös listán indul a június 9-i önkormányzati és európai parlamenti (EP) választásokon a Demokratikus Koalíció (DK), az MSZP és a Párbeszéd Zöldek.

Megállapodásuk nem csak a fővárosi listára és az EP-választásra is érvényes, hanem a 2026-os országgyűlési választásra is. A közös EP-lista vezetője a Demokratikus Koalíció árnyékminiszterelnöke Dobrev Klára, a lista első négy helyén DK-s politikus lesz, az ötödiken indul az MSZP-s Tüttő Kata. A hatodik hely a DK-é, a hetediken pedig a Párbeszéd egyik jelöltje szerepel majd, aki várhatóan nem Jávor Benedek lesz, de hogy ki, arról a Párbeszéd kongresszusán döntenek majd.

László Róbert hozzátette:

„Összeadta mindenki azt a keveset, amije van. Abban a reményben, hogy együtt erősebbek, mint külön-külön” – mondta a szakértő. A Párbeszédnek szerinte nem lesz EP-képviselője, az MSZP-nek pedig minimális az esélye erre, lévén az 5. helyen áll majd az első jelöltjük.

Arról, hogy az MSZP önállóságából mi marad így meg, úgy fogalmazott: a párt parlamenti frakciója 2026-ig biztosan megmarad, és az önkormányzati választás után is várhatóan marad jó pár erős polgármesterük. A Párbeszéd sorsa elsősorban Karácsony Gergely újrázásán múlik. A választóknak kínálat így is lesz bőven.

– tette hozzá.

Arra, hogy a regnáló hatalom leváltására csak összefogással van esély, László Róbert azt mondta, ez az országgyűlési választás esetében igaz, ott is elsősorban a 106 egyéni választókerület vonatkozásában, de a tisztán listán európai választáson éppen hogy nincs összefogás-kényszer.

„Közös és hosszútávú stratégiai megállapodásunk célja, hogy Orbán leváltása után egy új, zöld, szocialista, demokratikus, szociáldemokrata kormányzás jöjjön létre” – mondta csütörtök délben Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció árnyékminiszterelnöke, EP-képviselő.

Karácsony Gergely főpolgármester kijelentette: az együttműködésnek nincs alternatívája. Még többen kellene, hogy itt álljanak ebben a koalícióban, de tiszteletben tartja a Momentum döntését és támogatja a párt polgármestereit. A jelenleg működő elnyomó maffiaállam helyett zöldebb, szabadabb, igazságosabb országot kell létrehozni és a helyi közösségek hangjára figyelni. Leszögezte: a következő közgyűlés színesebb lesz, és azoknak is a polgármestere lesz, akik nem tartoznak ehhez, a most megalakult szövetséghez.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke úgy vélte: végre van kire szavaznia minden baloldalinak és kiábrándultnak, a szociáldemokrata zöld listára. Szerinte nincs 26’ 24’ nélkül, azaz Orbán Viktort vissza kell szorítani 2024-ben, majd legyőzni 2026-ban. „A Fidesz nem jöhet vissza se fehér lovon, se trójai falovon” – utalt Vitézy Dávid főpolgármester jelöltségére.