Zala megye;építkezés;lombkoronasétány;

2024-04-02 21:01:00

Virtuális élménnyel feltuningolt lombkoronasétány épül Zalában 3,9 milliárd forintért

A lombkoronasétány az új stadion.

Láthatóan nagyon megkedvelte az Orbán-kormány a lombkoronasétányokat, ugyanis ezúttal a Zala vármegyében található, 628 lelket számláló Eszteregnyénél épül egy. Nem is akármilyen: a „Misztikus erdő” néven futó projekt értelmében virtuális elemekkel és eszközökkel fogják növelni a látogatók élményét. Mindez potom 3,9 milliárd forintjába fog kerülni a magyar adófizetőknek - írja a 444.

A beruházást a Build It Mérnökiroda Zrt. nyerte el, feladatait két ütemben kell elvégeznie a közbeszerzési dokumentumok szerint. E szerint felhúznak egy 120 fős rendezvényhelyszínt és konferenciaközpontot konyhával és 60 fő befogadására alkalmas étteremmel. Emellé jön maga a lombkoronasétány, kilátókkal.

A tervek szerint a nyírmártonfalvai lombkoronasétánnyal ellentétben az eszteregnyei nem azzal akar innovációt nyújtani, hogy tarra vágják körülötte az erdőt, hanem azzal, hogy további közpénzmilliárdokból növelik a virtuális élményt. „A vezetett útvonallal épített erdei bázisokon, telepítetten működnek a virtuális élményt adó eszközök. A fogadóépületet elhagyva a kilátók számát úgy meghatározva, hogy a tematikus célok megvalósíthatósága biztosított legyen” - olvasható a lap által ismertetett dokumentumban.

A második ütemben készülő többszintes fogadóépületben lesz virtuális valóság-univerzum (VR), a tetején pedig egy 360 fokos kupola helyezkedik majd el, amely belső felületére vetítő rendszerrel, projektorokkal egyedi térélményt tud majd nyújtani és alkalmas lesz hologramos vetítésre is.

A lap megjegyzi, hogy a nyertes Build It egyébként komoly karriert fut be a NER-ben: 2015-ben még csak 112 millió, 2020-ban pedig már 4,2 milliárd forint volt a cég éves forgalma, a legutóbbi években pedig 6-7 milliárdra hízott ugyanez a szám. A vállalkozás rendre NER-cégek oldalán bukkan fel.

Nem ez az egyetlen idei nagy dobása Eszteregnyének: a „Smart forest Interaktív Kaland- és Mesepark” nettó 3,8 milliárd forintból készül el, vagyis a két beruházás együtt közel nyolc milliárd forintot emészt fel. Egyelőre úgy tűnik, hogy mindezért a virtuális valóságon nagyobb hangsúly lesz, mint a természeten.