Rogán Antal;családon belüli erőszak;Péterfy Gergely;Péterfy-Novák Éva;Varga Judit;Magyar Péter;

Péterfy-Novák Éva: Rogán Antal és Varga Judit 27 évemet dobta a kukába

Az író, emberi jogi aktivista szerint a bántalmazottaknak árt az, amit a kormányzat művel a családon belüli erőszak témakörének politikai célú felhasználásával.

Elég keményen kiosztotta Varga Juditot és Rogán Antalt Péterfy-Novák Éva író, emberi jogi aktivista az RTL Reggeli című műsorának nyilatkozva, amikor Magyar Péterről és arról kérdezték, mit gondol a korábbi igazságügyi miniszter interjújában elhangzott párkapcsolati erőszakról szóló vádakról.

Péterfy-Novák Éva hangsúlyozta, 1997 óta dolgozik áldozatvédelemben, de ami történt, az gyakorlatilag kukába dobja az egész eddigi munkásságát.

„Gyakorlatilag ez a 27 évem most a kukába ment, és ezt én Rogán Antalnak köszönhetem. Telibe tojta a magyar nőket, teliba tojta az áldozatokat, megcsinált valami olyat, amire lehet majd mutogatni.”

Az emberi jogi aktivista szerint Rogán Antal politikai céllal használt fel egy olyan ügyet, amit nem lett volna szabad. Az áldozatnak beszélnie kell, de nem mindegy, hogy milyen célból teszi. Ami történt, iszonyatosan aljas, és ezt Varga Judit pontosan tudja - szögezte le, hozzátéve: „Nem érdekli az a 300 ezer bántalmazott nő, akinek példát mutathatott volna, semmi nem érdekli, csak az a cél, hogy tönkretegye a gyerekei apját. Egészen elképesztő” - mondta.

A legfőbb probléma Péterfy-Novák Éva szerint az, hogy az egész téma politikai célzattal jött elő: miután Magyar Péter arról tálalt ki, hogy politikai szempontok alapján működtetik az ügyészséget és manipulálják az iratokat, s lopnak, hazudnak egész álló nap, az a válasz, hogy „én bántalmazott vagyok”. Mint közölte, ez az a szint, mintha valaki egy bolti lopást is azzal magyarázna, hogy ő bántalmazott.

A műsorban az emberi jogi aktivista férje, Péterfy Gergely is nyilatkozott. Ő arról beszélt, hajlamosak lelkesedni a Magyar Péter-jelenségért, de persze józannak kell lenni. Ő azt látja bíztatónak, hogy Varga Judit volt férje láthatóan tudatosan és professzionálisan cselekszik. Jó látni azt is, hogy „tudja emelni a tétet”, a feladat az lesz, hogy fenn tudja tartani ezt a felfokozott állapotot - mondta. Péterfy-Novák Éva ehhez hozzátette, számára az okozott némi jó érzést, hogy először látja azt, hogy a NER hátrál és ők mennek az események után, illetve próbálnak felvenni valamilyen kommunikációs ütemet, nem pedig fordítva. A kormány eszközeit aljasnak és goebbelsinek minősítette.