egészségügyi ellátás;Dunakanyar;ügyelet;Tahitótfalu;Győrfi Pál;Vitályos Eszter;

Csatát nyertek a civilek, nyáron újra lesz orvosi ügyelet Tahitótfaluban

Úgy tűnik, mégis enged a kormányzat a tiltakozásnak. Az ellátás visszaállításának részletei még nem ismertek.

A nyári időszakra visszaköltözik az orvosi ügyelet Tahitótfalura – derült ki a Fidesz országgyűlési képviselője, Vitályos Eszter nem sajtónyilvános keddi szentendrei fórumán. Azaz úgy tűnik, mégis enged a kormányzat a civilek és a pomázi valamint a szentendrei polgármesterek tiltakozásának. Ugyanakkor az ellátás visszaállításának részletei még nem ismertek, így azt sem tudni egyelőre, hogy milyen időszakban, milyen ellátásért mehetnek majd az ügyeletre a Dunakanyarban élők.

Emlékezetes, hogy a Dunakanyarban nagy felháborodást váltott ki a háziorvosi ügyeleti rendszer átalakítása, több ügyeleti pontot – például a tahitótalusit és a pomázit – megszüntetettek. A tahitótfalusi orvosi ügyelet civil támogatói több mint négyezer aláírást gyűjtöttek össze, a pomáziak további ezret a saját településükön való ellátás visszaállításáért. A szentendrei járásban online kérdőívvel és mobilapplikáción is gyűjtik az ügyelettel kapcsolatos lakossági panaszokat. Legutóbb március elején járt Fülöp Zsolt szentendrei és Leidinger István pomáz polgármester Takács Péter egészségügyért felelős államtitkárnál, akitől azt kérték, korrigálják a Dunakanyarban élők észrevételei alapján az új rendszert. Kérésüket lakossági tapasztalatokkal megerősített „hibajegyzékkel” is alátámasztották, amit át is adtak az államtitkárnak, aki akkor még hajthatatlan volt, és elutasította a polgármesterek azon kérését, hogy a szentendrei ügyeleti ponton legyen gyermekorvos is, valamint Pomázon és Tahitótfaluban állítsák vissza az ügyeleti pontot.

Kedd estére – ahogy arról beszámoltunk – Vitályos Eszter, a Dunakanyar országgyűlési képviselője, kormányszóvivő, lakossági fórumot hívott össze, amelyen Győrfi Pállal, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatójával közösen tájékoztatta a térség lakóit. A rendezvényre gyakorlatilag csak a meghívottak regisztrálhattak. A fórumon részt vett Kosztán Magdolna, a tahi orvosi ügyelet támogatóinak vezetője lapunknak arról számolt be, hogy rendezvényen Győrfi Pál ismertette a Pest megyében februártól működő új alapellátási ügyelet tapasztalatait.

A mentők szóvivője úgy vélte: noha az Országos Mentőszolgálat statisztikája nem indokolja a térségben az alapellátási ügyeleti pontok bővítését, elismerik a dunakanyari térség sajátosságait. Egyebek mellett azt, hogy a 11-es út gyakran bedugul, ezért nem lehet rajta közlekedni. Ez indokolja egy úgymond „másodvonalú ügyeleti pont, telephely” újranyitását Tahitótfalun a nyári időszakra. Tahitótfalu és a környező települések – Visegrád, Dunabogdány, Kisoroszi, Szigetmonostor, Pócsmegyer, Surány, Leányfalu – lakossága 20 580 fő, ám nyáron a nyaralókkal, turistákkal az itt lakók száma elérheti a 35-50 ezer embert is. Kosztán Magdolna hozzátette: hiába firtatták a fórumon az ügyleti pont újranyitásával kapcsolatos részleteket, konkrét válaszokat nem kaptak. Ezt az előadók azzal indokolták, hogy még csak most formálódnak a tahitótfalusi ügyelet újranyitásával kapcsolatos tervek.

A rendezvényen a pomáziak is érdeklődtek: visszakapják-e ők is az ügyeletüket? Ők azt a választ kapták, hogy az ott élők ellátását Szentendre elbírja. Györfi Pál közölte azt is, hogy a szentendrei ügyelet felnőtt és gyerekek ellátására is alkalmas. (A szentendrei járásban működő, lakossági észrevételeket gyűjtő platformon gyakori panasz, hogy nem fogadják a szentendrei ügyeleten a gyereket, vagy ha igen, akkor a szülők elégedetlenek az ellátással.) Arra a kérdésre, hogy van-e a szentendrei ügyeleti ponton gyermekszakorvos, a civilek szerint az hangzott el, hogy nem minden esetben. Györfi Pál szavai szerint ha nincs, akkor biztosított gyermekszakorvossal minden esetben a telefonos konzultáció.

Lapunk megkérdezte a Belügyminisztériumot, az Országos Mentőszolgálatot a tahitótfalui ügyeleti pont visszaállításának részleteiről. Egyebek mellett arról érdeklődtünk: Mikortól, milyen idősávban és milyen ellátás érhető majd el? Meddig terjed a "nyári időszak"? Válaszukban nem tagadták a tahi ügyelet megnyitását. Igaz, csak annyit írta: ha elemzéseik megalapozzák, úgy időszakosan is indítani, működtetni fognak ügyeleti helyeket.