rosszullét;Iváncsa;akkumulátorgyár;

Ideiglenesen leállították a munkát az iváncsai akkugyárban, miután orrvérzésre és hányingerre panaszkodtak a dolgozók

Először erős, szúrós szagra lettek figyelmesek. A cég azt állítja, megvizsgálták a levegő minőségét, amivel nem volt probléma.

Orrvérzésre, fejfájásra és hányingerre panaszkodtak a dolgozók, emiatt leállították a munkát, és kiürítették az iváncsai akkumulátorgyárat március közepén, az egyik éjszaka – tudta meg az RTL Híradó.

A gyárban már működnek a gyártósorok, a dolgozók szerint teszteket végeznek. Egy neve elhallgatását kérő munkavállaló a csatornának elmondta, hogy március közepén az egyik éjszakai műszakban erős, szúrós szagra lettek figyelmesek, amit egyből felismertek, és jelezték a műszakvezető felé.

Ekkor kiküldték őket az üzemből – erről beszélt egy másik dolgozó, aki aznap este szintén jelen volt. „Mi már csak a műszakvezető utasítását hallottuk, hogy az üzemrészben elektrolit-szivárgás van, és el kell hagynunk az üzemrészt. A kantinban gyülekeztünk, illetve aki nagyon ki volt téve ennek az elektrolit szagnak, ő a nyitott ablak mellett próbált egy kis friss levegőhöz jutni” – fogalmazott.

A dolgozók arról számoltak be, hogy ezután még visszamentek dolgozni, de később a gyártósoron többen is rosszul lettek. A tünetek közé sorolták a fejfájást, a hányingert és az orrvérzést. 

„Hajnali 3 körül látogatták meg az üzemorvost, aki megállapította, hogy nagy valószínűséggel vegyszeres mérgezés, mentőt nem hívtak”

– mondta az egyik dolgozó.

Ekkor a munkavállalók szerint leállt a termelés, az ő műszakjukban már nem is indult újra. A dolgozók szerint gyártástechnológiai hiba történt.

A megyei katasztrófavédelemtől az RTL Híradó megkeresésére azt írták, a hivatásos katasztrófavédelmi szervhez nem érkezett bejelentés.

A cég közölte, hogy abban a műszakban 9 dolgozót küldtek üzemorvosi vizsgálatra, ők a szúrós szag miatt panaszkodtak. A tájékoztatás alapján éppen karbantartási munkákat végeztek az egyik berendezés szivattyúján, a kellemetlen szag emiatt keletkezett. Ezután a házon belüli tűzoltók irányításával a területen dolgozókat evakuálták, és a munkát ideiglenesen felfüggesztették. Vizsgálták a levegő minőségét is, amivel nem volt probléma. A cég szerint nem elektrolit-szivárgás történt, és másnap már mind a kilenc beteg folytatni tudta a munkát.