gyermekvédelem;ellenőrzés;Belügyminisztérium;gyermekotthonok;

A Belügyminisztérium azt állítja, már 507 gyermekotthonban volt soron kívüli ellenőrzés

Ebből 405 állami, 3 nem állami és 99 egyházi fenntartásban működik.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az MSZP-s Gurmai Zita kérdésére nemrég azt közölte, hogy a Magyarországon működő 530 gyermekotthonból 440-ben már elkezdődött a soron kívüli hatósági vizsgálat. A tárca most az ATV Híradóval tudatta, hogy április 10-ig 507 intézmény helyszíni ellenőrzése történt meg, melyek közül 405 állami, 3 nem állami és 99 egyházi fenntartásban működik.

A Belügyminisztérium hozzátette,

„a gyermekotthonok soron kívüli hatósági ellenőrzése olyan átfogó ellenőrzés, amely az intézmény egészére kiterjed és elsősorban a gyermekbántalmazási esetekre, az ezzel kapcsolatban tett feljelentésekre, a bántalmazott gyermek számára nyújtott egyéni és csoportos segítségre, a bántalmazási esetek belső kivizsgálására, a megtett intézkedésekre fókuszál”.

Arra a kérdésre, hogy van-e olyan intézmény, ahol felmerült a bűncselekmény gyanúja, a tárca annyit közölt, a megfelelő következtetések levonása, a hatósági ellenőrzések megállapításainak és a gyermekotthonok működésének kiértékelése, további intézkedések meghatározása a soron kívüli hatósági ellenőrzések befejezését követően várható. Így az esetleges bűncselekményekkel kapcsolatban feltett kérdésre is csak ezt követően adható érdemi válasz.