Karácsony Gergely;Orbán Viktor;Józsefváros;nyílt levél;Pikó András;

„Budapest nem eladó, nem kisajátítható, nem elfoglalható” – Karácsony Gergely nyílt levélben üzent Orbán Viktornak

„Miniszterelnök úr, miért van az, hogy a kormánya mindig, és már megint a legelesettebbek kárára fitogtatja hatalmát?” – tette fel a kérdést a főpolgármester.

Súlyos, embertelen, aljas és cinikus támadás Józsefváros és Budapest ellen a törvényjavaslat, mellyel el akarnak venni Józsefvárostól 10 ingatlant, és utcára akarnak tenni 200 családot – írta Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett nyílt levelében Karácsony Gergely főpolgármester.

„Miniszterelnök úr, miért van az, hogy a kormánya mindig, és már megint a legelesettebbek kárára fitogtatja hatalmát?” – tette fel a kérdést Karácsony. A Facebook-oldalán közzétett nyílt levélben felidézte, a kormány most 200 olyan család kilakoltatására készül, akik közül sokan rászorulók, szegény sorban élnek. „Elvennék tőlük a lakhatásukat és minden gondjukat a józsefvárosi önkormányzatra hagynák” – fogalmazott Karácsony. Majd megjegyezte, az önkormányzat Pikó András polgármester vezetésével éppen felújította volna ezeket a házakat, új, emberhez méltó, kényelmes lakhatást alakított volna ki a rászoruló családok számára, fejlesztette volna a köztereiket és játszóteret épített volna.

A főpolgármester azt üzente,

a főváros vezetése Pikó Andrással és a kerület országgyűlési képviselőjével, Jámbor Andrással közösen minden jogi és politikai eszközt kész bevetni, hogy ezt megakadályozza.

„Ideje, hogy megértse: Budapest nem eladó, nem kisajátítható, Budapest nem elfoglalható” – hangsúlyozta Karácsony. Majd arra szólította fel a miniszterelnököt: haladéktalanul intézkedjen, hogy a kormány vonja vissza a józsefvárosi házak államosításáról szóló törvénymódosítását.