Ferencváros;önkormányzati választások;Gegesy Ferenc;Baranyi Krisztina;

Újabb kihívót kap Baranyi Krisztina, Gegesy Ferenc is elindul Ferencvárosban

A kerületet korábban húsz éven át vezető volt polgármester nem tart attól, hogy ha ő és a jelenlegi kerületvezető is versenybe száll, a Fidesz jelöltje, Gyurákovics Andrea győzedelmeskedhet.

Elfogadom a felkérést, ismét elindulok Ferencváros polgármesterének – mondta a kerületet korábban húsz éven át vezető Gegesy Ferenc a Magyar Hang megkeresésére. A volt polgármestert összesen kilenc jelenlegi önkormányzati képviselő kérte fel, az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Jobbik tagjai, illetve a Momentumból kilépett politikusok.

Indulási szándékát Gegesy Ferenc azzal indokolta, hogy úgy érzi, érdemben tudna segíteni a kerületnek, és míg most a Baranyi Krisztina jelenlegi polgármester vezette testületben belháború dúl, ő azt össze tudná tartani. – Szerintem a képviselő-testületi üléseken nem politizálni kell, hanem szakmai kérdéseket megvitatni – tette hozzá. Arról is beszélt, nem lehet megkerülni, hogy 74 éves, de úgy gondolja, van olyan fizikai és szellemi állapotban, hogy jól vezesse az önkormányzatot.

Mint mondta, nem tart attól, hogy ha ő és Baranyi Krisztina is elindul a IX. kerületben, akkor a Fidesz jelöltje, Gyurákovics Andrea győzedelmeskedhet. A kormánypárt ugyanis a kegyelmi botrány után meggyengült a nagyvárosokban, így a kerületben is. Hangsúlyozta, hogy Baranyi Krisztina nem volt hajlandó az MSZP-s és a DK-s politikusokkal még csak szóba sem állni, és rossznak tartja a polgármesteri munkát, valamint jogosnak látja a vele szemben álló képviselők sérelmeit.

– Bár Baranyi Krisztina még a 2019-es előválasztás előtt írásba adta, hogy ha ő nyeri meg a választást, akkor egy DK-s jelöltet javasol alpolgármesternek, erre nem került sor, ami megalapozta az együttműködés milyenségét. A képviselők azért, hogy alpolgármester híján a kormányhivatal ne oszlassa fel a testületet, végül elfogadták Baranyi Krisztina jelöltjeit, ami nagy kompromisszumkészségről tanúskodik a részükről. De eltelt 5 év, és a helyzet nem javult

– jelentette ki.

Gegesy Ferenc – aki 2019-től Baranyi Krisztina tanácsadója volt, ám idő előtt lemondott posztjáról – 1990 és 2010 között vezette a kerületet.

Jelen állás szerint Baranyi Krisztinán, Gegesy Ferencen és a fideszes Gyurákovics Andreán túl három másik jelölt is indul a IX. kerületben a polgármesterségért: Szilágyi Zsolt (Jobbik), Kvacskay Károly (Mi Hazánk) és Cséplő Dániel (Szolidaritás).