MSZP;kampány;Karácsony Gergely;DK;Tüttő Kata;Dobrev Klára;Párbeszéd-Zöldek;önkormányzati választás 2024;EP-választás 2024;

Rendszerbontástól a kiugrott maffiózókig: kampánystart az ellenzéki szövetségnél

Az MSZP, a DK és a Párbeszéd nem házasságot, hanem szövetséget kötött, és nem boldogságra, hanem kormányváltásra szövetkeztek – mondta Tüttő Kata. Dobrev Klára szerint ha  a június 9-én a magyarok többsége kinyilvánítja, hogy nem kér ebből a kormányzásból, akkor előrehozott választásokért indulnak harcba, Karácsony Gergely arról beszélét, hogy a következő években az egész hazát vissza tudják foglalni. 

Június 9-én a választók ítéletet mondanak az Orbán-rendszerről és a miniszterelnök kormányzásáról is. Ha június 9-én az ország többsége kinyilvánítja, hogy nem kér ebből a kormányzásból, akkor előrehozott választásokért indulunk harcba és nem nyugszunk, amíg el nem zavarjuk őket – erről is beszélt Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője a DK, a Párbeszéd és az MSZP közös kampánynyitó rendezvényén vasárnap Budapesten.

Mint arról többször írtunk, a DK, az MSZP és a Párbeszéd közös listán indul a fővárosi önkormányzati és az európai parlamenti választáson. A közös lista első négy helyét a DK viszi, az ötödiket az MSZP kapta, a hatodik hely ismét a Demokratikus Koalícióé, a Párbeszéd jelöltje a hetedik lesz.

Dobrev a hárompárti összefogást méltatva úgy fogalmazott: – Ez a szövetség Orbán rendszerének lebontásáról és utána egy élhető, európai Magyarország megteremtéséről szól. Szerinte Orbán rendszerét csak egy erős, felkészült politikusokból, civilekből, aktivistákból és szakértőkből álló, hatalmas nagy országos közösség képes legyőzni, és csak egy ilyen közösség képes majd ezt az országot vezetni.

Beszédében kitért arra is, hogy olyan államot szeretne, amely „vigyáz ránk", tisztességes szolgáltatásokat, mindenki számára elérhető ingyenes oktatást és egészségügyet biztosít. Hangsúlyozta azt is, olyan országot szeretne, amely nem kifelé tart Európából, hanem ott van annak az erős Európának a közepén, amit a DK Európai Egyesült Államoknak hív.

Karácsony Gergely főpolgármester azt kérte a választóktól, hogy június 9-én támogassák a szabad önkormányzatokat és az európai Magyarországot. A szabad önkormányzatok ma a köztársasági gondolat és az európai Magyarország hídfőállásai - jelentette ki. Őrizzük meg ezeket a hídfőállásokat, építsünk rájuk, hogy a következő években az egész hazánkat vissza tudjuk foglalni – fogalmazott. Riválisaira utalva kijelentette, nem fogják engedni, hogy a Fidesz visszaszerezze Budapestet, akkor sem, ha fehér lovon jön, mint Horthy Miklós „a bűnös várost megregulázni", sem akkor, ha trójai falóval küldik azt, „akinek annak idején nem engedték meg, hogy Budapestet szolgálja, most kifejezetten küldik a nyakunkba".

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes, a DK-MSZP-Párbeszéd európai parlamenti képviselőjelöltje elmondta, az ellenzéki pártok mutattak egy másik, egy zöld baloldali utat a településeknek, most az dolguk, hogy mutassanak egy másik utat Magyarországnak. Közölte, a három párt nem házasságot, hanem szövetséget kötött, és nem boldogságra, hanem kormányváltásra szövetkeztek.

Figyelemre méltó, hogy a rendezvényen Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke úgy tért ki Magyar Péterre, a NER-nek hátat fordító, és már kormányváltásért küzdő politikusra, Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter volt feleségére, hogy bár nem nevezte nevén, egyértelműen róla beszélt. Kiugrott maffiózóként említette, s úgy fogalmazott: – Jól hangzó szöveg, hogy rablóból lesz a legjobb pandúr. Csak nem igaz.

Nicolas Schmit, az Európai Szocialisták Pártjának csúcsjelöltje az Európai Bizottság elnöki tisztségére angolul elmondott beszédében kijelentette, hogy a tét még soha nem volt ilyen nagy európai választások előtt. Egy jobboldali Európa, amelyet a szélsőjobboldal tart fogva, vagy egy progresszív Európa, amelyet a szociáldemokraták vezetnek - állította szembe. Ez a legfontosabb kérdés ezen az európai választáson - szögezte le az uniós biztos. 

Magyar Péter vidéken gyorsít, kisebb vitára készül

Elindítja a héten a korábban bejelentett országjárását Magyar Péter. Mint írta, a TISZA Párt és Talpra Magyarok Közössége április 17-én Békés megyében kezdi az országjáró körutat, az április 20-ai budapesti kerékpározás után Pest megyei településekre látogatnak el, 22-én pedig Baranya megyében kampányolnak. A hétvégén Magyar Péter, aki korábban vitára hívta Orbán Viktor kormányfőt és Gyurcsány Ferenc DK-elnököt, jelezte, hajlandó mással is „megmérkőzni”. Azt írta, bármikor kész a vitára a TISZA Párt nevében Deutsch Tamással, a Fidesz EP listájának vezetőjével és Dobrev Klárával a köztelevízió élő adásában.