Brüsszel;Orbán Viktor;konferencia;Mathias Corvinus Collegium;

Egy brüsszeli szálloda úgy döntött, befogadja a konzervatív konferenciát, ahol Orbán Viktor is felszólal

A Hotel Sofitel ad otthont a Nemzeti Konzervatív Konferenciának, miután a Concert Noble nevű rendezvényhelyszín kihátrált.

A brüsszeli Hotel Sofitel ad otthont a Nemzeti Konzervatív Konferenciának (NatCon) – tájékoztatta a magyar kormánypárti agytröszként is ismert MCC brüsszeli irodája az EUrologust. A szálloda a brüsszeli uniós negyedben van, ahol az EU-s csúcstalálkozókon gyakorta szállnak meg állam- és kormányfők is.

A minap lapunk is beszámolt arról, hogy a Concert Noble nevű rendezvényhelyszín bejelentette, a továbbiakban nem ad otthont az eseménynek. Az MCC brüsszeli irodája akkor azt közölte, hogy alternatív helyszínt keresnek.

Az EUrologus azt írja, eközben újabb résztvevőről is tudomást szerzett a sajtó. Így az előadók között lesz a volt lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawieczki is. Rajta kívül felszólal még Orbán Viktor magyar kormányfő, Nigel Farage brit politikus, volt EP-képviselő, akinek elévülhetetlen érdemei voltak a brexitben, Suella Braverman, aki 2022-ben több mint egy hónapig volt brit belügyminiszter, a belga Vlaams Belang (Flamand Érdek) egyik vezető képviselője, Tom Vandendriessche, illetve a francia Nemzeti Tömörülés és a spanyol VOX EU-szkeptikus pártok tagjai.

Sajtóinformációk szerint a vendégek között lesz Hans-Georg Maassen egykori német kémfőnök, akit jelenleg szélsőjobboldali tevékenységgel gyanúsít a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal és Rod Dreher amerikai író, aki korábban kijelentette, hogy az új-zélandi Christchurch-i lövöldözőnek, aki 2019-ben 51 embert ölt meg egy mecsetben, „őszinte és valós volt az aggodalma” a csökkenő népesség miatt. Szót kap Eric Zemmour francia szélsőjobboldali politikus, volt köztársaságielnök-jelölt is.

Az MCC brüsszeli vezetője múlt héten, az eredeti helyszín visszalépését követően leszögezte, szerinte „ami az elmúlt néhány napban történt, az nem kevesebb, mint a szólásszabadság és a politikai véleménynyilvánítás válsága Európában”.

A Brussels Times korábban arról számolt be, antifasiszta csoportok tiltakozást is terveztek az esemény ellen.

A NatCon honlapja szerint a konferencia olyan közéleti személyiségeket, újságírókat, tudósokat és diákokat hoz össze, akik megértik, hogy „a konzervativizmus múltja és jövője elválaszthatatlanul kötődik a nemzet eszméjéhez, a nemzeti függetlenség elvéhez, valamint az egyedülálló nemzeti hagyományok újjáélesztéséhez”.