Budapest;Gyurcsány Ferenc;Karácsony Gergely;Vitézy Dávid;főpolgármester-jelölt;Szentkirályi Alexandra;

Szentkirályi Alexandra: Eszem ágában sincs visszalépni, azért indulok el, mert győzni akarok

17-szer sikerült megemlítenie Gyurcsány Ferencet a kormánypárti Mandinernek adott nem túl hosszú interjúban.

Lesz főpolgármester-jelölti vita? - tette fel a kérdést Szentkirályi Alexandrának a kormánypárti Mandiner. A korábbi kormányszóvivő erre a megszokott módon terjedelmes gyurcsányozással reagált, amelynek végén arra a konklúzióra jutott, hogy „vitázni tehát legfeljebb azzal lenne értelme, aki az úr a háznál. Vagyis Gyurcsánnyal.” Magyarra fordítva, mivel Gyurcsány Ferenc előreláthatólag nem lesz főpolgármester-jelölt, így Szentkirályi nem vesz részt főpolgármester-jelölti vitán sem.

Az esélyesnek mondható főpolgármester-jelöltek közül tehát jelen állás szerint nagyon úgy tűnik, hogy csak Vitézy Dávid áll bele a vitába. Karácsony Gergely regnáló főpolgármester korábban azt mondta, hogy szerinte az LMP támogatásával induló Vitézy a Fidesz jelöltje, ezért meg akarja várni, ki lesz a „valódi ellenfele” - vagyis amíg ő, vagy Szentkirályi visszalép. Erre azonban eddig nem sok esély mutatkozik, legalábbis a Mandiner erre vonatkozó kérdésére Szentkirályi Alexandra kijelentette:

„Eszem ágában sincs visszalépni. Azért indulok el ezen a megmérettetésen, mert győzni akarok.

Erre reális esélyem van a legerősebb politikai erő jelöltjeként, amely tizennégy évnyi kormányzással és négy kétharmados győzelemmel bizonyította, hogy számára Magyarország az első.” Annak pedig ugyancsak semmi jele, hogy Vitézy Dávid lépne vissza.

Joggal gondolhattuk, hogy Szentkirályi Alexandra a fideszes propagandalapnak többet elmond terveiről, de csak ennyi hangzott el az egész interjúban:

„Átgondoltan, a józan ész figyelembevételével tervezem rendbe tenni a mai kaotikus közlekedést, ami úgy lenne biztonságos a bicikliseknek, hogy közben a főváros abbahagyná az autósok üldözését. Ki kell terjeszteni a Mol Bubi-rendszert, bővíteni a villamoshálózatot. Úgyszintén rengeteg teendő van a köztisztaság terén. Sajnos látványosan gazdátlan a város, a nemtörődömség látszik a közterületeink állapotán. Végtelenül ciki, hogy minden közép-európai nagyváros lehagyott minket a köztisztaság terén. Fel fogom számolni a köztéri hajléktalanságot, és megszervezem a forgalmas közlekedési csomópontok és a közterületek fokozott köztisztasági ellenőrzését. Mindezt a külvárosi csomópontoknál kezdve, ahol naponta sok százezer fővárosi lakos fordul meg.”

Ellenben az egyébként nem túl hosszú beszélgetés alatt 17-szer mondta ki a Gyurcsány szót a korábbi kormányszóvivő. A fő gondolatok a következők:

„A feladatom az, hogy esélyt adjak a budapestieknek arra, hogy kiszabadítsák a nemzet fővárosát a Gyurcsány-klán fogságából.”

„Technikai értelemben ugyan Karácsony Gergely a baloldal jelöltje, mögötte azonban valójában Gyurcsány Ferenc áll. Elég megnézni a kampányindítójukon készült képeken a kettejük testbeszédét.”

„2019 őszén Budapesten visszatért a Gyurcsány-korszak és a bukott miniszterelnök emberei, egykori miniszterei ülnek a meghatározó pozíciókban.”

„A budapestiek pénzének jó része egész egyszerűen elfolyik Gyurcsány embereihez, Karácsony pedig ehhez napi szinten asszisztál. Ha a budapestiek bizalmat szavaznak nekem, kiszabadítom a fővárost Gyurcsány fogságából.”

„A nemzet fővárosa olyan főpolgármestert érdemel, aki nem a kormány ellen harcol Gyurcsány Ferencért, hanem a fővárosi problémák ellen küzd a budapesti emberekért.”

„A fővárosiak nevében kérdezem: hová lett ez a rengeteg pénz? Hiába beszél mellé Karácsony Gergely, neki és a mögötte álló Gyurcsány-klánnak valójában erről kell majd elszámolnia június 9-én.”

„Mint kiderült, Karácsony Gergely és pártja már a mostani választáson is Gyurcsány gyámsága alatt indul. Ahogyan a DK-s rendezvényen készült képeken Karácsony Gergely a konfetti esőben félszegen ott bazsalyog a Gyurcsány-házaspár keresztszülői ölelésében, az többet mond ezer szónál.”

„Budapestre rátelepedtek Gyurcsányék és a fővárosiak ennek a levét isszák nap mint nap. Ezt kell elsőként kezelni és minden más ebből következik.”

„Ki kell szabadítani Budapestet Gyurcsányék fogságából. Akkor vége lesz annak a bénázásnak is, amit a felügyeletük alatt álló Karácsony Gergely mutat be városvezetés címén.”

A rend kedvéért persze előkerült az interjúban Magyar Péter is, akiről Szentkirályi Alexandra szintén példás tanulóként mondta fel a sokszor ismételt kommunikációs paneleket: „Nem hiszem, hogy foglalkoznom kellene vele. Nőként ugyanakkor megrendít, hogy a balliberális oldal semmiféle morális problémát nem lát egy olyan nárcisztikus alak támogatásában, aki bezárta a feleségét egy szobába és késsel fenyegetőzött. Másrészt igencsak feltűnő, hogy ugyanaz a jól behatárolható, baloldali, háborúpárti kör futtatja és sztárolja ezt a legújabb „messiást”, mint az elődjeit. A magyar emberek viszont egyértelműen a béke pártján állnak, elutasítják a háborús uszítást, ezért aztán ebben az országban ő soha nem fog meghatározó pozícióba kerülni, ebben biztos vagyok” - magyarázta.