Szeged;Botka László;polgármesterjelöltek;önkormányzati választás 2024;

Újabb ellenfelet kapott Botka László

Joób Márton, a több száz millió forintos csalással vádolt korábban korábbi MSZP-s politikus, háromszoros világbajnok kenus most egy civil szervezet színeiben indulna negyedik kihívóként. 

Nem csak önkormányzati képviselőként méreti meg magát, korábbi választókerületében, de elindul polgármesterjelöltként is – írja a Szegeder Joób Mártonról, aki mindezt a szegedi városháza előtt jelentette be csütörtök délelőtt. Jóób Márton ellen több száz millió forintos csalás vádjával jelenleg is büntetőper zajlik, a háromszoros világbajnok kenus helyi szinten korábban MSZP-ben politizált, később az ellenzéki pártból kilépő Botka László frakciójához tartozott, jelenleg pedig független önkormányzati képviselő.

– Elegem van a pártok közötti viszályból. Szegediként tenni akarok a városért – mondta Joób Márton. Őt most a Szögedi Polgárok Egyesülete támogatja, amely mind a 19 körzetben állít jelöltet.. Mint kiemelte, városi ügyek mentén kívánnak dolgozni, baloldali és jobboldali érzelmű jelöltjeik is vannak. Az ellene és társai ellen több száz millió forintos csalás miatt a Szegedi Törvényszéken zajló pert koncepciós pernek nevezte, ahogy fogalmazott őt most próbálják „bemocskolni”.

Ahogy arról a Népszava is többször beszámolt, Joób Mártont és társai a vád szerint egy négy megyében működő bűnszervezetet hoztak létre, hogy műsorújság kiadásával és szórólapterjesztéssel foglalkozó cégét a piacon tudják tartani. Az ügyészség szerint nem fizettek rendesen adót, fiktív számlákat adtak ki és fogadtak be, valamint a munkavállalóik után is alig fizettek járulékot. Ennek eredményeként 2013 és 2017 között mintegy 271 millió forint értékben okoztak vagyoni hátrányt az államnak. Az elsőrendű vádlott Joób Mártonra kilenc év fegyházbüntetést kért az ügyészség, de a képviselő továbbra is kitart ártatlansága mellett. Ezt annak ellenére teszi, hogy az előkészítő üléseken hat ember már bűnösnek vallotta magát, közülük többeket jogerősen el is ítéltek. 

Lapunk is beszámolt arról, hogy most hétfőn vált hivatalossá, hogy Botka László újraindul Szeged polgármesteri posztjáért. A most bejelentkezett Joób Mártonon kívül három kihívója van. Tímár Tamás ügyvéd, a Mi Hazánk Mozgalom színeiben indul, Fülöp László, korábbi televíziós újságíró-műsorvezető a Fidesz jelöltje, és a botrányairól elhíresült jogerősen felfüggesztett börtönre ítélt Szabó Bálint is azt tervezi, hogy elindul a polgármesteri posztért.