Olaszország;antifasiszta;életveszélyt okozó testi sértés;EP-választás 2024;

Egy olasz baloldali párt európai parlamenti képviselőnek jelöli a Magyarországon bíróság előtt álló antifa támadót

Ha megválasztják, akkor megúszhatja a börtönt.

Ilaria Salist az európai parlamenti választásokon jelöltként indítja a Vörös-Zöld Szövetség nevű olasz politikai formáció, amely csütörtök este megerősítette, hogy a Magyarországon elkövetett antifasiszta támadások miatt fogva tartott nő felkerült a listájukra.

A Vörös-Zöld Szövetség (AVS) közleményében hangoztatta, hogy Roberto Salisszal, Ilaria Salis apjával egyetértésben úgy döntött, jelöltként indítja Ilaria Salist, akit Magyarországon tartanak fogva, olyan körülmények között, melyek a közlemény szerint „súlyosan sértik az emberek jogait”. A pártszövetség azt állította, hogy a jelöléssel egy európai állampolgár „jogait és méltóságát akarják biztosítani”. Az AVS Ilaria Salis nevében „nagy és nagylelkű küzdelmet akar indítani annak érdekében, hogy az Európai Unió védje a jogállamiság elveit”.

Az AVS a legutolsó olasz parlamenti választások előtt, 2022-ben alakult meg a Zöld Európa és az Olasz Baloldal (SI) szövetségeként. A római felsőházban négy, az alsóházban tizenegy, az Európai Parlamentben egy képviselővel bír más nagyobb szövetségek frakcióiban vagy függetlenként. Nicola Fratoianni, a SI főtitkára és az AVS elnöke csütörtök este a Radio Popolare rádiócsatornának úgy nyilatkozott, hogy Ilaria Salist nagy valószínűséggel a szövetség északkelet-olaszországi körzetében listavezetőként indítják a júniusi európai megmérettetésen. A bejutáshoz a pártnak túl kell lépnie a négyszázalékos küszöböt, melyet az utolsó olasz parlamenti választásokon nem ért el.

Az Il Giornale című jobboldali napilapnak nyilatkozó Lorenzo Pregliasco politikai elemző, a YouTrend közvélemény-kutató cég egyik alapítója úgy vélte, Ilaria Salis jelölése inkább az AVS-t segíti, mivel a bejelentés növeli a szövetség ismertségét a választási kampányban. A La Repubblicában Marina Castellaneta nemzetközi jogász azt mondta, hogy a jelölés önmagában nem elegendő arra, hogy Ilaria Salis elhagyja a börtönt. Immunitást csak akkor szerezhet, ha megválasztják.

Giorgia Meloni miniszterelnök a Brüsszelben lezajlott európai uniós csúcstalálkozón újságíróknak hangsúlyozta, hogy Ilaria Salis jelölése nem módosítja a kormány eddigi hozzáállását és munkáját az ügyben. Hozzátette azonban, hogy miként már többször nyilatkozott, most is azt gondolja, hogy az ügy politizálása nem segít.

A jobboldali Liga európai parlamenti képviselője, Susanna Ceccardi szégyennek nevezte Ilaria Salis jelölését: „a baloldal felmentést kínál fel egy személynek, akit nagyon súlyos bűncselekményekkel vádolnak. (...) Ilaria Salisnak a bíróságon kellene védekeznie, nem a bírósággal szemben.”

Korábban a baloldali Demokrata Párt (PD) részéről merült fel Ilaria Salis európai jelölése lehetősége, de azt a párt főtitkára, Elly Schlein végül kizárta. Roberto Salis kifejtette, hogy lánya jelölése nem menekülést jelent a magyarországi bírósági eljárástól, ellenkezőleg, segít abban, hogy „jogainak teljes védelmében tudja a bírósági tárgyalást lefolytatni, és a most választott politikai út határozottan illik eddigi politikai tevékenységéhez.”

Mint ismert, Ilaria Salist az ügyészség korábban bűnszervezetben elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés kísérletével vádolta meg, s bűnösségének beismerése esetén 11 év, fegyházban letöltendő szabadságvesztést kért rá. A nő nem ismerte be az elkövetést és vallomást sem tett. Salis a hatóságok szerint tagja volt annak a bandának, amely tavaly februárban kizárólag azért utazott Budapestre, hogy ruházatuk alapján, általuk szélsőjobboldalinak ítélt embereket verjenek meg. Áldozataikat a nyílt utcán támadták meg, és csak a szerencsének köszönhető, hogy senki sem veszítette életét.