Olaszország;feszültség;fogvatartás;

Felmerült, hogy elindítaná az EP-választáson az antifa-támadások fő vádlottját az olasz Demokrata Párt

Az olasz kabinet visszafogott, az ellenzék heves nyilatkozatokkal fűti szavazóit. 

Olaszországban továbbra is belpolitikai hullámokat kelt a Budapesten zajló antifaper.

Mint a 444.hu cikkéből kiderül, hogy csütörtökön tart meghallgatást a bíróság, amelyen kiderül, házi őrizetbe kerülhet-e a támadások egyik fő vádlottja, a 39 éves milánói tanárnő, Ilaria Salis. Végül az Euronews beszámolója szerint mind az ügyész, mind a bíró egyetértett abban, hogy a rácsok mögött kell maradnia. 

Az ügyészség korábban bűnszervezetben elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés kísérletével vádolta meg, s bűnösségének beismerése esetén 11 év, fegyházban letöltendő szabadságvesztést kért rá. A nő nem ismerte be az elkövetést és vallomást sem tett. Az olaszok többször is azzal vádolták a magyar hatóságokat, hogy embertelen bánásmódot alkalmaznak a vádlottal szemben. Többek közt szóvá tették, hogy bilincsben, rabláncon érkezett a tárgyalásra, de a börtönkörülményeket is felrótták. 

Az olasz parlament korábbi elnöke, Laura Boldrini személyesen jött el a tárgyalásra, de olasz sajtóértesülések szerint a magyar fővárosba érkezett egy többpárti, parlamenti képviselőkből álló csoport is, akik közt nem volt kormányzati tisztviselő. Antonio Tajani külügyminiszter, miniszterelnök-helyettes szerint nem áll fenn a veszélye, hogy Salis elszökne, ám óva intett az ügy átpolitizálásától. Az ellenzék már harciasabb volt ebben a kérdésben. Matteo Renzi korábbi kormányfő az X-en közzétett posztjában azt írta, elfogadhatatlan, hogy Magyarországon így bánjanak egy olasz állampolgárral. „Giorgia Meloninak igazi hazafinak kell lennie, és meg kell magyaráznia Orbán Viktornak, hogy vagy tiszteletben tartja Magyarország a jogállamiságot, vagy az olaszok adójából egyetlen euró sem kerülhet Budapestre. (...) Meloni asszony, hallassa a hangját! Olaszország testvérei vagy Magyarország alattvalói kormányoznak bennünket?” - fogalmazott.

A jelenleg ellenzékben lévő balközép Demokrata Pártban már állítólag azt fontolgatják, hogy a vádlottat elindítják az európai parlamenti választáson. „Az Ilaria Salisszal szembeni bánásmód az arrogancia megnyilvánulása, amelyet Orbán Viktor hazánk és az emberek jogait tiszteletben tartó jogrendszerek ellen irányít” - vélekedett a párt képviselője. Debora Serracchiani szerint ez nem az olasz belpolitika egyik epizódja, és senkinek sem érdeke, hogy kihasználja egy méltatlanul kezelt polgártárs helyzetét. Szerinte ez a kérdés az államok közti kapcsolatokról szól és Meloninak vissza kellen utasítania a Budapestről egyenesen Rómába érkező nyílt provokációt, sértést. 

Salis a hatóságok szerint tagja volt annak a bandának, amely tavaly februárban kizárólag azért utazott a magyar fővárosba, hogy ruházatuk alapján, általuk szélsőjobboldalinak ítélt embereket verjenek meg. Áldozataikat a nyílt utcán támadták meg és csak a szerencsének köszönhető, hogy senki sem veszítette életét.