aláírások;Magyar Péter;TISZA Párt;önkormányzati választás 2024;EP-választás 2024;

Magyar Péter pártja néhány óra alatt simán összegyűjtötte a 20 ezer aláírást az induláshoz az EP-választáson

A gyűjtés folytatódik, ma még Budapesten, vasárnaptól pedig vidéken is.

– A TISZA Párt aktivistái a pultoknál és a fővárost járva máris összegyűjtötték a szükséges 20 ezer aláírást – jelentette be Magyar Péter szombat délelőtt a Facebook-oldalán.

A Tisza Párt alelnöke hozzátette, a gyűjtés folytatódik, ma még Budapesten – ahol a következő helyszín a Lehel Csarnoknál lesz –, vasárnaptól pedig vidéken is.

Mint megírtuk, szombaton hivatalosan is elkezdődött a kampány a június 9-i önkormányzati és EP-választásra. A jelölő szervezetek – pártok, valamint civil formációk –, valamint az egyéni jelöltek ekkortól vehetik fel az ajánlóíveket, s kezdhetik el gyűjteni a támogató aláírásokat, előbbieknek május 7-ig, utóbbiaknak 6-ig kell összegyűjteniük a szükséges szignókat.

Az európai parlamenti választáson az a párt állíthat listát, amely május 3-ig legalább 20 ezer ajánlást össze tud gyűjteni, mandátumot pedig az a lista szerezhet, amely eléri az 5 százalékos küszöböt. Eddig 37 szervezet próbálkozott a nyilvántartásba vétellel – ami csúcsbeállítás –, közülük három még nem ment át a Nemzeti Választási Bizottság rostáján. A nyilvántartásba vétel amúgy még nem jelent automatikusan, hogy a politikai szervezet felkerül a szavazólapra: 2004-ben, az első hazai uniós voksoláson a 16-ból, 2009-ben 28-ból, 2014-ben 37-ből csak 8 pártnak vagy pártszövetségnek sikerült, míg legutóbb, öt éve a 37-ből kilencnek.

Polgármester-jelöltséghez a 10 ezer főnél kisebb településeken a szavazásra jogosultak 3 százalékának, százezer lakosig minimum 300, e felett legalább 500 választónak az ajánlása szükséges. A fővárosi kerületi választások szabályai megegyeznek a településivel, emellett a budapestiek főpolgármesterre – a jelöltséghez ebben az esetben ötezer ajánlás szükséges – és – a tavaly év végi változtatás után – fővárosi listákra is szavaznak.