egészségügy;adósságrendezés;kórházi adósság;NEAK;

Kiderült, milyen arányban osztja szét az Orbán-kormány a kórházak adósságrendezésére szánt pénzt, bár az adatok újabb kérdéseket vetnek fel

Az Orvostechnikai Szövetség főtitkára hangsúlyozta, hogy a NEAK honlapján lévő táblázatban 56 milliárd forint felosztása szerepel a 64 milliárd helyett, a Szegedi és a Debreceni Egyetem pedig nincs a konszolidált intézmények között.

Megjelent a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján, hogy melyik kórház mennyi forrást kap az adósságainak rendezésére abból a csaknem 64 milliárd forintból, amiről egy kormánydöntés is született – vette észre az Economx.

Elsőként lapunk számolt be arról, hogy a kormány nyárig két részletben mintegy 104 milliárd forintnyi tartozást rendez. Úgy tudjuk, az első részletet, mintegy 64 milliárd forintot egy hónapon belül, további 40 milliárdot júniusban utalhat az egészségügyi intézmények számláira. Ezúttal is szigorú megkötésekkel fizethetnek az adósok, így az első részletből elsősorban az állami beszállítók – köztük az energiaszolgáltatók – számláit kell kiegyenlíteni. Azaz az orvosieszköz-szállítók, és a gyógyszercégek így megint hátrébb sorolódhatnak.

Az Economx szerint jelenleg 116 milliárd forint kifizetetlen számla halmozódik az egészségügyi intézményekben, és összesen 127 intézmény részesül majd kifizetésben. Az első tíz helyen 3,4 milliárd forint és 1,3 milliárd forint közötti összeget költhetnek adósságaik rendezésére az intézmények.

A NEAK adatai szerint például

  • a legtöbbet – 3,4 milliárd forintot – a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház kapta,

  • a Honvédkórház 2,3 milliárdot,

  • a Budapesti Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet majdnem 2 milliárdot, 

  • a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház 1,7 milliárdot,

  • míg az Uzsoki utcai Kórház 874 milliót,

  •  a Szolnoki MÁV Kórház és Rendelőintézet 271 milliót,

  • és a legkevesebbet, összesen 6300 forintot a Budapest XV. kerületi Önkormányzat Dr. Vass László Egészségügyi Intézmény

költhet a kifizetetlen számlái rendezésére.

Ugyanakkor Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára arra hívta fel az Economx figyelmét, hogy

a NEAK honlapján lévő táblázatban 56 milliárd felosztása szerepel a 64 milliárd forint helyett, a Szegedi és a Debreceni Egyetem pedig nincs a konszolidált intézmények között.

Szerinte a lista alapján a kórházak jellemzően a február végi lejárt adósságuk 54-57 százalékát kapták meg, vannak viszont kivételezettek, az Albert Schweitzer, a Siófoki Kórház, az ajkai Magyar Imre Kórház, a balassagyaramati Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet, a Heim Pál Gyermekkórház (96 százalék), a mosonmagyaróvári Karolina Kórház, valamint a Szent Kozma és Damján Rehabilitációs Szakkórház megkapta a februári teljes lejárt tartozásállományának összegét.

Az egészségbiztosító korábbi közlése szerint a kórházaknak kivételes esetben, a betegellátás érdekében még van lehetőségük arra, hogy további adósságrendezést kérjenek. Mégpedig akkor, ha az egészségügyi szolgáltató a fenntartója, illetve a felsőoktatási intézmény részeként működő klinikai központ a felsőoktatásért felelős miniszter előzetes egyetértését beszerzi. És ők is csak abban az esetben adhatják meg az egyetértést, ha ahhoz az államháztartásért felelős miniszter előzetesen hozzájárul. De írhatnak levelet Takács Péternek, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkárának is.