gyermekvédelem;kártérítés;Belügyminisztérium;bicskei gyermekotthon;

A bicskei gyermekotthon kilenc áldozata kapott kártérítést a Belügyminisztérium szerint

A tárca közölte, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság összesen 154 millió forintot fizetett ki.

„A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság kilenc fővel kötött peren kívüli egyezségi megállapodást, akiknek mindösszesen 154 millió forintot fizetett ki” – tudta meg a Belügyminisztérium sajtóosztályától a Blikk.

A 168 óra 2020. februárjában írta meg, hogy „a bicskei gyermekotthon volt lakói elindítják polgári peres eljárásukat az összes intézmény ellen, amely nem akadályozta meg, hogy az otthon volt igazgatója, Vásárhelyi János napi szinten gyerekeket szexuálisan zaklasson és megerőszakoljon. Kártérítési pert indítanak a pedofil intézményvezető ellen is”.

„Jogerős ítélet van arról, hogy megtörténtek a bűncselekmények, ez alapján jogos a kártérítési követelésünk. Azt várom, hogy álljanak ki kormányhoz és intézményhez méltóan. Meg is köszönhetnék, hogy végigvittük az ügyet, mivel olyan töketlenek voltak az intézmények, hogy nélkülünk a mai napig tartana az erőszak az otthonban” – mondta akkor a lapnak Pop Mert Julián, a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon egykori lakója, a volt igazgató által elkövetett szexuális visszaélések egyik áldozata.

A Blikk most azt írja, információi szerint 2020-ban ő is megegyezett az állammal, így peren kívül több tízmilliós összeget kapott kártérítés gyanánt. Pop Mert Julián ezt egyelőre nem erősítette meg a lapnak.

Magyar Péter kedden, az országjárása pécsi állomásán bejelentette, átfogó gyermekvédelmi reformot hirdet, hogy ne történhessen meg még egyszer az, ami Vásárhelyi János áldozataival történt. Közölte azt is, pénteken 18 órakor vár minden budapestit és környékbelit a Belügyminisztérium épülete elé, ahol Pintér Sándor lemondását és az Orbán-kormány távozását követelik. „Elég volt. Megvédjük a gyermekeinket egy olyan Orbán-kormánytól, amelyik kereszténynek hazudja magát, de két és fél hónap alatt arra sem volt képes, hogy bocsánatot kérjen az áldozatoktól” – üzente a Tisza Párt alelnöke.