Kína;Magyarország;megfigyelés;rendőrök;Belügyminisztérium;közös járőrözés;arcfelismerő rendszer;

Hadházy Ákos: Nem csak járőröznek a kínai rendőrök, segítenek a magyarok totális megfigyelésében is

Az ellenzéki politikus a Belügyminisztériumban némi csata után tekinthetett be a nemzetközi dokumentumokba, s kiderült, két szerződés is van, amelyek jelentősen sérthetik hazánk szuverenitását.

A Kínai Kommunista Párt totális megfigyelésre alkalmas arcfelismerő rendszerének átvételét jelentheti, hogy nem csak a turistás helyeken fog néhány kínai rendőr a magyaroknak tolmácsolni, hanem ennél jóval többről van szó – derült ki Hadházy Ákos pénteki Facebook-posztjából, amely azután született, hogy az ellenzéki politikus a Belügyminisztériumban (BM) járt betekinteni a Kínai Népköztársasággal kötött belügyi együttműködési szerződésbe, amelyről azt is megtudta: kettő van belőle.

A független országgyűlési képviselőnek először meg akarták tiltani a Pintér Sándor vezette tárcánál, hogy jegyzeteljen is, némi káromkodással kísért felháborodás hatására és felsőbb engedélyre végül legalább papírra vethette, mit látott a két szerződésben. Az első, a már korábban ismertetett kínai fegyvertelen, elsősorban tolmácsként működő járőrökről szóló dokumentumot maga Hadházy Ákos is korrektenek és ártalmatlannak nevezte. Ezzel szemben a második kivágta nála a biztosítékot annak ellenére, hogy a „Rendészeti Biztonsági Megállapodás” címet viselő dokumentum, olyan általános szavakat tartalmaz bevezetőként, amelyek fontosságát senki sem vitatja. Ilyen a közrend, a közbiztonság, a közlekedésbiztonság, a szakképzés megerősítése, fejlesztése, de a terrorizmus és kábítószer-kereskedelem elleni küzdelem. A szöveg azonban titokzatosan „más területekről” is említést tesz. 

Az ellenzéki képviselő szerint az, hogy a felek együttműködnek a „legjobb gyakorlatok cseréjében” arra utal, hogy átvehetjük a totális diktatúra alapját adó arcfelismerő kamerarendszerüket. E téren a  tapasztalatok megosztásának említése úgy értendő, hogy valójában segítenek a rendszer beüzemelésében.

Hadházy Ákos úgy véli, hogy az együttműködés „egyéb formái” kifejezés azt takarja, hogy a Fidesz bármikor három nap alatt módosíthatja a meglévő hazai szabályokat, vagy egy nap alatt egy rendelettel felül is írhatja azokat. Ahogy az sem lehet véletlen, hogy a kínaiakkal kötött szerződést nem tekintik „nemzetközi szerződésnek”, így azt nem kellett a kormánynak a parlamenttel ratifikáltatnia, vagy rendeletben kihirdetnie, nyilvánosságra hoznia. – Nesze neked szuverenitásvédelem! – fűzte hozzá az ellenzéki politikus, aki szerint a kínai egyezmény alapján szó szerint mindent megtehet az Orbán-kormány.