Fidesz;gyermekvédelem;félelem;törvényjavaslat;tábor;erkölcsi bizonyítvány;

Ezután középiskolás önkéntesek is csak erkölcsi bizonyítvánnyal dolgozhatnak a gyerektáborokban, sokan attól is félnek, hogy a gyerekeket bekenjék naptejjel vagy kullancsriasztóval

Csak erkölcsi bizonyítvánnyal lehet ezentúl gyermektáborokban dolgozni a Fidesz törvényjavaslata szerint. Az elvárás a középiskolás önkéntesekre, civilekre nézve is kötelező lesz.

„Ágyúval verébre” – így fogalmazott Meleg Sándor, a Szociális Munkások Magyarországi Egyesületének elnöke azzal kapcsolatban, hogy a jövőben a gyerekek táboroztatásában a szervezők, lebonyolítók, közreműködők csak erkölcsi bizonyítvány birtokában vehetnek részt. Ez is szerepel a Fidesz-KDNP a „gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról” című, a múlt héten benyújtott törvénycsomagjában.

Ez azt jelenti, hogy az önkéntesen segítő középiskolás diákoknak, főiskolai, egyetemi hallgatóknak is ki kell kérniük a bizonyítványt. Ezzel azt kell bizonyítania a jelentkezőnek, hogy nem ölt embert, nem követett el szexuális erőszakot, nem segített elő prostitúciót, illetve gyermekprostitúciót, magyarul nem köztörvényes bűnöző. A rendelkezés csak a köznevelési intézmény által szervezett táborokban az intézménnyel jogviszonyban álló személyekre nem vonatkozik, mert ott alapból is van ilyen kötelezettség. A szociális táboroztatásáról nem szól a jogszabály, pedig ez érintheti a család- és gyermekjóléti szolgálatok táborait, illetve számos felzárkózási program hasonló programjait.

Azt nem tudni, hogy az egyébként a szociális és gyermekvédelmi szektorban elvárt erkölcsi bizonyítvány mellé kell-e további, táboroztatást megelőző erkölcsi bizonyítvány. A szabályok betartását a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzi majd, amely meg is tilthatja az adott személy részvételét a táborban, illetve a táboroztatóval szemben egyéb szankciókat is alkalmazhat, továbbá adatot igényelhet a bűnügyi nyilvántartási rendszerből.

Meleg Sándor úgy vélte: bedőlhet a táboroztatás, de legalábbis nehezebb lesz így majd önkénteseket toborozni.

 Kijelentette: sok táboroztatásban vett részt, de olyannal még nem találkozott, hogy önkéntesként résztvevő diákokat, hallgatókat, civileket ki kellett volna zárni, mert időközben kiderült, hogy letöltendő börtönbüntetés vár rájuk.

– Ez egy hülyeség, túltolja a Fidesz – ezt már Kövér Péter, a természetközeli környezetben, 35 000 négyzetméteres farmon tábort szervező Kövér Ranch vezetője mondta lapunknak a kormány tervével kapcsolatban. Önkéntes középiskolás diákok, és nagycsaládos szülők dolgoznak nála, de soha semmilyen probléma nem merült fel, pedig eddig egyszer sem kért erkölcsi bizonyítványt. Tudja, hogy vannak beteg emberek, például az egyházakban is – tette hozzá –, egy önkéntes növendék pap szavai szerint „egészen megdöbbentő dolgokat mesélt arról, mit csinálnak velük”. Ki kell szűrni a pedofilokat, de szerinte ennek nem az a megfélemlítés, és az állandó fenyegetettség a módja.

Beszélt Kövér Péter arról is, hogy a táborban minden eszközzel próbálják elkerülni a látszatát is a gyermekmolesztálásnak. Mivel szabadtéri a tábor, a naptej és a kullancsriasztó használata kötelező, de a szülők feladata bekenni a gyereket. Rendkívüli esetben tavaly előfordult, hogy a táboroztatók ezt átvállalták, de csak úgy, hogy a kislányokat a nők, a fiúkat férfiak kenték be. Idén erre már nem lesz lehetőség, és ennek pont a kormány kommunikációja az oka. Meséhez sem ültetik majd az ölükbe a kicsiket a felnőttek, a gyerekeknek széken kell hallgatniuk a történeteket. Megjegyezte: a napokban több táboroztatóval beszélgetett arról, hogy már mindenki fél hozzáérni a gyerekekhez, „lassan a kis kezüket sem merjük megfogni”. Nem jó ez az irány – tette hozzá.

Tóth Béla, a 4000-5000 táborszervezővel együttműködő taborfigyelo.hu vezetője viszont azt mondta: támogatja az erkölcsi bizonyítványt, hiszen gyerekekkel foglalkoznak a táboroztatók. Elmondta: önkéntesként, kötelező társadalmi munkában középiskolások is besegítenek a táborokban, csak egyedül nem foglalkozhatnak a gyerekekkel.