Ferencváros;rendőrség;szobor;Baranyi Krisztina;

Máris ledöntötték a G-Mercedest villantó turul szobrát Ferencvárosban

Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester szerint az alkotást egy hatfős társaság törte össze, a térfigyelő kamera felvételét lefoglalta a rendőrség.

A vasárnapról hétfőre virradó éjjel egy hatfős társaság ledöntötte a Public Art pályázat során kiállított, egy G-osztályú Mercedes terepjárót elragadó turulmadarat ábrázoló szobrot a Ferenc téren – közölte Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester a Facebook-oldalán.

A kerületvezető hozzátette, egy térfigyelő kamera felvette az esetet és használható képeket készített, ezt a rendőrség lefoglalta és elvitte a nyomozás miatt.

„Őszintén bíztam abban, hogy most nem azoknak lesz igazuk, akik azt mondták, úgyis jönnek a nácik és tönkreteszik egy művész munkáját” – jegyezte meg a polgármester.

A terepjárót elragadó turulmadarat a kerületet kultúrharcos csatatérré változtató BLM-szobor és a „Fingó vitézként” elhíresült, ló nélküli lovasszobor után állították ki a kerületben. Alkotója korábban arról írt, hogy az eredetileg katonai célokra tervezett Mercedes G-osztály manapság az orosz maffiához és a világ gazdagjaihoz, oligarcháihoz kötődik, és egy kicsit szakrális jellegű is, mert II. János Pál pápa golyóálló autója is ebből a típusból lett kialakítva. Emellett megállapította, hogy kerületi vonatkozásban a turul szerinte felidézi a Fradi-sast is.

A kormánypárti Pesti Srácok jó előre elhatárolódott az alkotástól, a lap értelmezése szerint ugyanis a szobor „egyszerre rúg bele a FTC-be és a teljes magyarságba, közben utal a »fideszes oligarchákra«, illetve sértegeti a pápát is, emellett nem mellékesen hatalmi jelképeket is szimbolizál”.