Orbán-kormány;könyvkiadók;gyermekvédelem;fóliázás;fóliarendelet;

Fóliarendelet: A könyvkiadóknak hétfő délutánig kell nyilatkozniuk a jogszabály szerint kiadványaikról

Kormányrendelet írja elő, a könyvkiadó köteles tájékoztatni a kereskedőt arról, ha egy könyv „meghatározó eleme” a szexuális kisebbségek „megjelenítése vagy népszerűsítése vagy a szexualitás közvetlen, naturális vagy öncélú ábrázolása”.

Pénteken a könyvkiadók levelet kaptak a Líra Zrt.-től, hogy hétfő délután 4-ig a módosított, május 8-án életbe lépő fóliarendelet szempontjait figyelembe véve, négy kérdésre válaszolva nyilatkozzanak a kiadványaikról.

  • „Meghatározó eleme-e a könyvnek a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésnek, a nem megváltoztatásának vagy a homoszexualitásnak a megjelenítése vagy népszerűsítése?

  • Meghatározó eleme-e a könyvnek a szexualitás közvetlen, naturális vagy öncélú ábrázolása, megjelenítése? 

  • A kiadvány kialakítása, külseje vagy csomagolása jól látható módon a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását vagy a homoszexualitást jeleníti meg, vagy a szexualitást közvetlenül, naturálisan, vagy öncélúan ábrázolja?

  • Gyermekeknek szóló kiadvány?” 

– szólnak a kérdések.

Amennyiben az első három kérdés bármelyikére igen a válasz, úgy az adott könyv kirakatba vagy más módon közszemlére nem tehető. Ha az első és második kérdés valamelyikére igen a válasz, az érintett könyv semmilyen módon nem értékesíthető olyan boltban, amelynek 200 méteres körzetében oktatási vagy gyermekvédelmi vagy vallásgyakorlási célú intézmény található.

Ha az első két kérdés valamelyikére igen a válasz, az adott könyv semmilyen módon nem értékesíthető olyan boltban, amelynek 200 méteres körzetében oktatási vagy gyermekvédelmi vagy vallásgyakorlási célú intézmény található. Ha pedig az első és negyedik kérdésre igen a válasz, úgy a kiadvány a boltban csak elkülönítve és egyedi, zárt csomagolásban tartható.

Mint arról lapunk beszámolt: április 23-án este jelent meg a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet módosítása. A kormányrendelet előírja, a könyvkiadó köteles tájékoztatni a kereskedőt arról, ha egy könyv „meghatározó eleme” a szexuális kisebbségek „megjelenítése vagy népszerűsítése vagy a szexualitás közvetlen, naturális vagy öncélú ábrázolása”. A fóliarendeletként elhíresült jogszabály ugyanakkor továbbra sem határozza meg, mit ért a szexualitás „öncélú ábrázolása” alatt.